Şinele pe care circulă tramvaiele din Capitală sunt vechi şi, în multe cazuri, nu au mai fost reparate de zeci de ani. Primăria are în plan să cumpere mijloace de transport noi. Însă călătorii şi activiştii bucureşteni cred că acestea se vor strica rapid, dacă nu se găsesc bani şi pentru modernizarea şinelor.
Dan Trifu, președinte Eco Civica: „Am găsit piulița asta jos! E de la sistemele de prindere de la tramvai! Sigur este de la tramvai, vă spun!”
Din loc în loc în Bucureşti mai găseşti câte o piesă căzută dintr un tramvai.
- Uite, piulița poate să fie exact de acolo! Ce e ăsta? Este sistemul de frânare și amortizare, de la sistemul de osii și burghiuri care susține tramvaiul!
Vatmanii recunosc că e greu să meargă pe şinele vechi.
- De când e șina asta?
- De ani de zile!
- N-a mai lucrat nimeni la ea?
- O mai repară, mai se rupe, asta este situația!
Autorităţile promit că lucrurile se vor schimba în curând.
Gabriela Firea: „Achiziționăm 100 de tramvaie și autobuze electrice. Tramvaiele deja erau deja trecute pentru a fi decontate din fonduri europene.”
Activiştii spun că ar trebui să fim precauţi dacă vrem să cumpărăm mijloace noi de transport.
Dan Trifu, președinte Eco Civica: „Haideți să punem la punct infrasctructura! Pe măsură ce facem licitația să aducem niște tramvaie silențioase și pretabile la secolul ăsta, să face infrastructura că degeaba le aduc. Ele vor avea parte de aceeași nenorocire și lor o să le scurteze perioada de bună funcționare!”
Starea proastă a şinelor îi afectează direct şi pe şoferi.
- Mama lor de linii de tramvai! Vai de capul lor!
- Ne taie cauciucurile! E problemă mare, este dezastru în tot orașul. E belea mare, sunt tablele astea care se ridică îți intră îți rupe tot pe dedesubt! (E veche infrastructura?) Nu e veche, e foarte veche, asta e de pe timpul lui Ceașcă!
Oficialii Societăţii de Transport Bucureşti spun că au prezentat un raport despre starea şinelor dar şi propuneri pentru ca ele să fie modernizate.