Compania urmează să aprobe vineri proiectul tehnic de reparare a autostrăzii surpate, secțiunea 60+500 60+700. Aprobarea vine cu doar zece zile înainte de a fi încheiate lucrările.
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) repară autostrada Sibiu Orăștie fără a avea documentația amănunțită necesară la nivel de proiect tehnic și detalii de execuție. Aceasta urmează să fie acceptată de abia vineri, într-o ședință a Consiliului Tehnico- Economic al CNADNR, potrivit unui document oficial al CNADNR. Reparația autostrăzii și aprobarea proiectului tehnic figurează pe poziția a șaptea pe lista de subiecte ce vor fi votate de membrii CTE-CNADNR.
În lipsa unui proiect tehnic care să îndeplinească cerințele legale și tehnice, se pune întrebarea: cum asigură CNADNR calitatea corespunzătoare a lucrărilor? Oficialii companiei au informat miercuri că, de fapt, proiectul tehnic de reparare ar fi fost aprobat încă din luna august.
Ingineri din cadrul companiei afirmă că atunci a fost vorba de o soluție tehnică doar pentru realizarea drenurilor și a umpluturii. Proiectul de atunci nu a răspuns altor 12 puncte cuprinse in caietul de sarcini realizat atunci pentru găsirea unei soluții de reparare. În plus proiectul din august nu conținea avize de la experți tehnici, de mediu, etc.
Compania ar fi făcut acum lucrările pe baza unui proiect incomplet. De abia la jumătatea lunii septembrie, CNADNR primit un proiect din partea firmei Road Consulting & Design Solution SRL. Acesta a fost retrimis acesteia în 20 septembrie deoarece era necorespunzător la multe capitole. Firma a revizuit proiectul și vineri forma corectată va fi discutată de către CTE- CNADNR.
Deschiderea autostrăzii urmează să aibă loc pe data de 10 octombrie și nu la finele lui septembrie, după cum s-a promis inițial, din cauza zilelor numeroase în care a plouat, afirma CNADNR zilele trecute.
"Decalarea cu câteva zile a termenului anunţat a rezultat din hotărârea noastră de a realiza toate aceste lucrări conform proiectului stabilit, respectând toate standardele de calitate. Repet, calitatea este obţinută prin respectarea etapelor şi procedurilor de lucru. A apărut într-adevăr un decalaj al termenului de finalizare, dar totul este în favoarea calităţii", a afirmat Homor, citat într-un comunciat al CNADNR.
El estimează, în urma vizitei pe şantier şi a discuţiei cu lucrătorii că, dacă lucrările vor continua în condiţii normale, traficul pe lotul 3 al autostrăzii va fi reluat în jurul datei de 10 octombrie.