Război franco-austriac pentru un contract de trei miliarde lei la calea ferată

Data publicării:
cfr furt

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins marți acțiunea formulată de asocierea austriacă Brasig (Strabag - Swietelski) prin care aceasta cererea strămutarea de la Curtea de Apel București a litigiului de achiziții publice privind modernizarea a 86 de kilometri de cale ferată între Brașov și Sighișoara, proiect a cărui valoare depășește trei miliarde de lei.

În cererea formulată la ICCJ, Brasig a susținut că judecata litigiului nu s-ar putea face în mod obiectiv la Curtea de Apel București. Pentru a demonstra aceasta austriecii au atașat acțiunii lor articole de presă privitoare la licitație. Acest fapt ar dovedi, în opinia lor, existența unor scurgeri de informații secrete către presă. Curtea de Apel București s-ar afla sub presiune și nu ar fi în măsură să judece nepărtinitor litigiul.

Reaminitm că în decembrie 2018 Curtea de Apel București a impus CFR SA să accepte oferta asocierii Railworks (Alstom Franța și Euroconstruct Trading Romania 98) și să reevalueze ambele oferte „ținând cont de criticile adse ofertei asocierii Brasig de ofertantul Railworks”. CFR SA a decis excluderea asocierii Railworks din licitație pe motiv că firma Euroconstruct Trading 98 ar fi in insolvență, deși legislația achizițiilor publice stabilește că CFR trebuia să verifice dacă firmele au capacitatea de a derula contractul. Descalificarea a avut loc în pofida faptului că Railworks are un preț mai bun decât Brasig.

Contractul prevede o gamă variată de lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară: terasamente, linii, consolidări poduri, podeţe, tuneluri, pasaje superioare, linie de contact, sistem de informare a călătorilor, energoalimentare, telecomunicaţii, comunicaţii pentru semnalizare, fibră optică, supraveghere video, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, instalaţii termoventilaţie, apărări de maluri, semnalizare, protecţia mediului.

"Prin modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare se asigură condiţii tehnice pentru circulaţia trenurilor de călători şi marfă cu viteze superioare de 160 km/ h pentru trenurile de călători şi de 120 km/ h pentru trenurile de marfă, creşterea gradului de confort şi de siguranţă a traficului feroviar", subliniază CFR SA.

Blocajul în care se găsește proiectul riscă însă să se prelungească și să ducă la pierderea fondurilor alocate de Comisia Europeană pentru calea ferată din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...