Blocajele de pe centura Capitalei au atras într-un final atenția şefilor de la Drumuri, care vor să înceapă anul acesta lucrări în valoare de peste 180 de milioane de euro. Vorbim de construcţia a trei pasaje şi lărgirea drumului pe încă 17 kilometri. Lucrările sunt, însă, unele de durată. Coşmarul şoferilor nu va lua sfârşit mai devreme de doi ani. Pentru pietoni veştile sunt şi mai proaste. Traversarea centurii va rămâne un sport extrem. Pentru că şefii de la Drumuri nu se înteleg cu funcţionarii din Primăria Capitalei, construcţia a cinci pasarele este încă blocată.
La intersecţia centurii Capitalei cu drumul spre Domneşti, șoferii nu ar mai pierde timp în trafic dacă în zonă ar exista un pasaj. Şefii de la Drumuri spun că au bătut deja palma cu un constructor. Lucrările vor dura însă cel puţin doi ani şi vor costa peste 20 de milioane de euro.
Şoferii spun că de pasaje este nevoie şi la intersecţia centurii cu drumul spre Olteniţa.
„La toate intersecţiile astea unde se dă cedează pentru centură ar trebui pasaje făcute. În cursul săptămânii se stă. Şi nu numai aici. Şi la Berceni”, spune un șofer.
Rugăminţile şoferilor au ajuns şi la urechile şefilor de la Drumuri, care spun că cel târziu la vară dau drumul licitaţiei pentru construirea a două noi pasaje.
„Vorbim despre pasajul de la Berceni, la intersecţia cu drumul judeţean 401 pe relaţia Bucureşti - comuna Berceni, care va avea o lungime de aproximativ un kilometru şi aproape 800 de metri. Soluţia tehnică va fi sens giratoriu suspendat. În ceea ce priveşte pasajul din zona Olteniţei, la intersecţia cu drumul naţional 4, soluţia va fi tot un sens giratoriu suspendat, doar că forma acestuia va fi alungită”, spune Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
Lucrările vizează şi lărgirea la patru benzi a şase kilometri din centura de sud a Capitalei, - o lucrare a cărei valoare e estimată la 88 de milioane de euro.
Pentru modernizarea a încă 11 kilometri de centură, între Voluntari şi Autostrada Soarelui, se caută deja un constructor. Şefii de la Drumuri au de gând să-i ceară acestuia să termine lucrarea într-un an şi trei luni.
Ar fi un timp record, în condiţiile în care la lărgirea celor 9 kilometri de centură dintre autostrada spre Piteşti şi drumul spre Voluntari se munceşte de patru ani şi lucrările nu sunt nici acum gata.
„Deşi pe kilometri întregi centura a mai căpătat două benzi, constructul este departe de a-şi fi terminat treaba. A realizat până acum aproape jumătate din lucrare şi cel puţin teoretic mai are la dispoziţie doar jumătate de an”, relatează Cristina Sbârn, reporter Digi24.
Centura Capitalei are 72 de kilometri, din care în prezent doar 20 au două benzi pe sens, între intersecţiile cu drumurile spre Chitila şi Voluntari. Pe porţiunea modernizată sunt alte probleme. Lipsesc pasarelele, şi, în ciuda limitărilor de viteză din zona trecerilor de pietoni, şoferii nu iau piciorul de pe acceleraţie.
„Ar trebui făcut altceva pentru că este o stradă foarte circulată, viteză foarte mare, maşini de mare tonaj, deci nu eşti în siguranţă”, spune un pieton.
În zonă ar fi trebuit construite cinci pasarele pietonale pentru care ar fi fost nevoie atât de aprobarea autorităţilor din Ilfov, cât şi a celor din Capitală, deoarece stâlpii de susţinere s-ar fi aflat pe raza ambelor unităţi administrative.
Reprezentanţii Primăriei Bucureşti spun că nu pot aproba contruirea pasarelelor din cauză că pentru acea zonă există deja un proiect pentru realizarea unui alt drum.
„Primăria municipiului Bucureşti a comunicat că nu poate aproba construirea pasarelelor deoarece în Planul Urbanistic Zonal-nord actual este prevăzut să se realizeze un drum colector, paralel cu centura, care va fi folosit de reverani”, arată Ministerul Transporturilor.