Primul pas către A0, autostrada de centură a Bucureştiului. Promisiunea constructorului turc
Data actualizării: Data publicării:
O veste bună pentru şoferii care ocolesc Capitala pe şoseaua de centură. Ministrul transporturilor şi o companie turcă au semnat contractul de 160 de milioane de euro pentru 16 kilometri din viitoarea autostradă de centură de 51 de kilometri, botezată A0. Însă mai e mult până atunci. Drumul de mare viteză, compus din trei loturi, ar urma să fie gata după 2022, dacă totul merge conform planului. Iar până atunci, vor continua să pierdem timp în enervantele blocaje de trafic de pe actuala şosea de centură.
Lotul 2 al autostrăzii care va face legătura între şoseaua rapidă de Piteşti cu cea spre Constanţa ar urma să fie finalizat peste 3 ani şi jumătate, conform proiectului. Însă constructorul turc vrea să facă o impresie bună la primul său proiect de infrastructură rutieră în România.
„S-a angajat că nu va respecta termenul contractului, în sensul că îl va devansa, în niciun caz nu dorește să treaca dincolo de termenul contractului”, susține Narcis Neaga, directorul general al CNAIR.
„Sper să vă duceți la bun sfârșit acest contract. Vreau să vă atrag atenția încă de la începutul lucrării să nu deprindeți metehnele vechi ale unor firme care nici nu ajung bine să semneze un contract și deja creează premisele unor claimuri”, a subliniat Răzvan Cuc, ministrul transporturilor.
Tot turcii vor construi şi lotul 1, însă situaţia acestui sector de drum nu este clară.
„Lotul 3 - așteptăm documentele de la cel care a fost declarat câștigător, iar lotul 1 este contestat, din octombrie s-a prelungit pronunțarea până pe 4 aprilie”, a declarat Narcis Neaga, directorul general al CNAIR.
Autostrada A0 va decongestiona traficul în zona de sud a Capitalei, unde circulaţia se blochează frecvent, mai ales în zona intersecţiilor cu drumurile judeţene. Situaţia va fi rezolvată prin construirea unui sens giratoriu suspendat şi dublarea numărului de benzi pe porţiunea de centură dintre Şoseaua Berceni şi Şoseaua Olteniţei. Lucrările ar trebui finalizate până la data de 6 septembrie 2021, cel mai târziu.
Reprezentanţii asociaţiilor care luptă pentru dezvoltarea infrastructurii sunt sătui, însă, de astfel de promisiuni.
„Nu este realist, pentru că nu avem toată birocraţia rezolvată. Hai să spunem 3 ani, un termen realist, uşor pesimist. În rest, nu avem rezolvată problema, pentru că se circulă în continuare pe o bandă pe sens”, spune Ionuț Ciurea, reprezentant al Asociației Pro Infrastructura.
Întreaga autostradă de centură, cu o lungime de 100 de kilometri, va fi gata peste cinci ani, potrivit planurilor autorităţilor.