Președintele Klaus Iohannis a promulgat în ședință publică legea care prevede construirea Autostrăzii Unirii. A fost o premieră la Palatul Cotroceni, de la care social-democrații au lipsit. Asta deși se numără printre semnatarii legii și au votat în favoarea ei. Șeful statului a profitat de ocazie pentru a lansa noi critici la adresa Guvernului. A avertizat Executivul că este cu ochii pe el pentru a se asigura că această autostradă va fi construită.
Este pentru prima dată când Parlamentul, prin lege, decide construirea unei autostrăzi. Acest detaliu nu a fost omis de președinte, care a criticat pasivitatea Guvernului.
„Eeste trist că a fost nevoie de o lege pentru ca Guvernul să fie obligat să facă pași concreți. A nu realiza această autostradă înseamnă a încălca legea, așadar avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească fonduri alocate pentru Autostrada Unirii”, a spus Klaus Iohannis.
Inițiativa unei legi pentru a obliga Guvernul să construiască Autostrada Unirii le-a aparținut parlamentarilor PMP. Proiectul a fost semnat de 70 de aleşi de la toate partidele și a fost votat aproape în unanimitate, acum trei săptămâni.
„Guvernul României în ultimii 11 ani nu a făcut niciun proiect de infrastructură pentru Iași, pentru Moldova. Să facem drumul care să îi unească pe toți românii și mai ales să scoată din sărăcie și subdezvoltare Iașiul și Moldova”, a spus Petru Movilă, deputat PMP.
Deși au fost invitați la ceremonia de la Cotroceni, social-democrații au lipsit.
„Dacă dumnealor au considerat că nu îi privește, vă spun că au greșit”, a spus Klaus Iohannis.
Autostrada Ungheni - Iași - Târgu Mureș va conecta Moldova de Occident prin legătura cu A3. Cele două șosele de mare viteză se vor intersecta în zona aeroportului din Târgu Mureș, iar de aici până la Vama Borș șoferii vor mai avea de parcurs 260 de kilometri. Costul estimat pentru Autostrada Unirii este de peste şase miliarde de euro.
„Este obligatoriu din partea oamenilor politici să facă pași pentru ca acest proiect să devină realitate”, a spus Ionel Apostol, președintele Asociației Împreună pentru A8.
„Putem să îi susținem cu specialiști și mai ales suntem cu ochii pe ei”, a spus Mihaela Munteanu, membră a Asociației Împreună pentru A8.
Nu există o menţiune expresă în lege cu privire la momentul încheierii lucrărilor, dar ştim când ar trebui să înceapă. De azi, de la momentul promulgării legii, Ministerul Transporturilor are o lună la dispoziţie să înceapă procedurile pentru autostradă.