Ministerul Transporturilor va realiza investiţii în infrastructura Portului Constanţa pentru a creşte capacitatea de preluare a reziduurilor petroliere, a apelor uzate şi a reziduurilor de marfă generate de nave, măsuri necesare pentru protecţia mediului, banii provenind din fonduri externe nerambursabile şi de la buget, scrie News.ro.
Investiţiile vizează infrastructura pentru acostarea navelor tehnice, formată dintr-un cheu nou de 170 de metri şi infrastructură portuară, teritoriu câştigat asupra mării, de 4.370 metri pătraţi, a anunţat Ministerul Transporturilor.
Totodată, va fi construită o suprastructură pentru servicii conexe navelor tehnice, formată dintr-o platformă şi un terminal de colectare, stocare şi tratare ape reziduale.
Durata de realizare a proiectelor este estimată între un an şi 16 luni.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru aceste investiţii, prin ordin de ministru.
Banii necesari provin din fonduri externe nerambursabile şi din surse bugetare, prin programul Mecanismul de Interconectare a Europei (CEF), de la care a obţinut finanţare în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte din anul 2016.
Compania care administrează portul Constanţa, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) a lansat recent un proiect în valoare de peste 12,6 milioane de euro, prin care îşi propune, printre altele, realizarea unei noi instalaţii de tratare a apelor uzate de la nave şi achiziţionarea unei nave tanc pentru colectarea deşeurilor provenite de la nave, proiectul urmând să fie încheiat peste trei ani.