Cel puţin jumătate din autobuzele din Timişoara stau în parcare din lipsa şoferilor. Nici măcar salariul atractiv şi cazarea oferită de compania de transport public nu-i încântă pe oameni. Iar mijloacele de transport în comun sunt prea puţine pentru a face faţă fluxului de călători.
Din cele 98 de autobuze ale societăţii de transport public din Timişoara doar jumătate sunt folosite. La fel şi în cazul tramvaielor sau chiar al troleibuzelor. Motivul: nu are cine să le conducă.
„În acest moment noi avem angajaţi la secţia tramvaie 90 de vatmani, la secţia autobuze 100 de şoferi, iar şi la secţia troleibuze 70”, afirmă Nicolae Bitea - director general Societate de Transport Public Timişoara.
Conducerea societăţii mai are nevoie de 60 de conducători auto şi se gândeşte să aducă angajaţi şi din alte părţi ale ţării, cum ar fi Reşiţa, Craiova sau chiar Bucureşti. Le oferă cazare, bonuri de masă şi un salariu atractiv.
„Un şofer şi un vatman care doresc să facă ore suplimentare şi care muncesc efectiv şi sâmbăta şi duminica, bineînţeles conform legislaţiei în vigoare fără nicio problemă pot ajunge la un salariu net de 4.500 de lei”, afirmă Nicolae Bitea, director general Societate de Transport Public Timişoara.
Criza de personal îi afectează direct pe călători. Cei mai mulţi mărturisesc că aproape în fiecare zi stau ca sardelele în mijloacele de transport.
Iată ce spun timișorenii:
„E înghesuială de nu mai ştii încotro să apuci.”
„Să fie mai puţini şefi şi atunci personalul are salarii mai bune. Pentru că e stresant şi pentru şoferi că lumea îi înjură. Cum aţi călătorit când a fost înghesuială? Aşa ca sardelele, ca să spun”.
„În picioare, cum să stau? Că altfel nu am cum. Câteodată abia pot să urc. Ce credeţi că ar trebui să se facă? Să mărească numărul mijloacelor de transport”.
În schimb, şoferii încalcă flagrant regulile de circulaţie. Şoferul unui autobuz a fost filmat de un călător în timp ce vorbea la telefonul mobil în timpul mersului. După ce a observat că este filmat, deranjat, bărbatul a oprit maşina şi a început la rândul lui să-l filmeze şi să-l ameninţe pe călător.
Societatea de Transport Public Timişoara are şcoală de formare profesională, iar timp de şase luni, viitorii şoferi sunt încadraţi ca muncitori necalificaţi şi primesc o sumă netă de 2.250 de lei.