„Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgește în continuare. Cel puțin pe mine personal, care și cunosc foarte bine acest sector, pot să spun că mă dezamăgește, din păcate, an de an. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocați, pentru că știm foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin și solicită bani suplimentari”, a declarat ministrul finanțelor în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.
El a explicat și de ce la rectificarea bugetară Ministerul Transporturilor nu va primi bani în plus. Potrivit draftului de rectificare bugetară, la Transporturi, Guvernul renunţă la finanţări de un miliard de lei pentru proiecte europene postaderare.
„Și le-am spus foarte clar: nici nu discutăm! Vreau să văd la zi, pe fiecare proiect în parte, dovada că voi cheltuiți acești bani până la final de octombrie, când va avea loc o a doua rectificare a acestui buget! Altfel, nu alocăm suplimentar ca să creștem artificial deficitul. Pentru că altfel, ce înseamnă asta? Dacă eu dau mai departe, la Transporturi, înseamnă că domenii precum sănătatea, educația, investiții sunt văduvite, pentru că trebuie să dau într-o parte unde de fapt nu se cheltuie banii”, și-a argumentat poziția ministrul Eugen Teodorovici.
Șeful finanțelor și-a acuzat colegii de la Transporturi de lipsă de profesionalism.
„Ei merg pe baza unei abordări destul de, să spunem, lipsite de profesionalism. Eu știu așa: când ai un contract de achiziție publică pe un proiect de investiție – în cazul lor, o autostradă – trebuie să știi foarte clar, lună de lună, ce se lucrează, care este previziunea de plăți a acelei firme de construcții, s-o analizez și prin prisma mea: adică, ăla poate să ceară, nu știu, sume foarte mari, dar eu văd exact dacă se justifică o astfel de sumă. Și atunci, în mod responsabil, să cer mai departe la Finanțe alocarea acelei sume”, a spus Eugen Teodorovici.
Mai mult, ministrul finanțelor vrea să se asigure că oficialii din fiecare minister își asumă răspunderea și spune că îi va pune să-i semneze o declarație în acest sens.
„O să vin de marți încolo și cu o altă schimbare: vreau să văd din partea fiecărui director al Direcției Economice din fiecare minister o declarație că-și asumă răspunderea, că execuția bugetară pe care o planifică se și realizează. Altfel, n-au ce să caute acolo, pentru că eu nu pot să grevez zone în care e nevoie de cheltuială, pentru că ei în primul rând sunt iresponsabili la nivel de minister și per total, la nivel de economie”, a acuzat ministrul Teodorovici.
El a mai spus că această disfuncționalitate se constată în principal la Ministerul Transporturilor, dar mai sunt și zone, în toate ministerele, unde există împrumuturi cu Banca Mondială sau Banca Europeană de Investiții și unde execuția bugetară la șase luni este foarte mică. Dintr-un total de 1,6 miliarde de lei a fost de 100 și ceva de milioane de lei, a exemplificat ministrul, care a cerut o monitorizare foarte riguroasă în teren a respectivelor investiții.
Guvernul se va reuni marți pentru a aproba prima rectificare bugetară din acest an.