Transportatorii au ieşit din nou în stradă, nemulţumiţi de noile costuri ale asigurării obligatorii, despre care spun că sunt uriaşe. Accesul spre autostrada Timişoara - Arad a fost paralizat. Zeci de tiruri au circulat cu 10 kilometri pe oră şi au creat cozi pe mai mulţi kilometri. Şi drumul dintre Bacău şi Oneşti a fost blocat.
Transportatorii din Bacău spun că majorarea poliţei RCA ar putea falimenta multe firme.
„Şeful nostru renunţă la nişte maşini, să nu mai plătească RCA. Zice că mai bine le vinde”, spune unul dintre protestatari.
„Trebuie spus clar şi răspicat Ministerului Transporturilor, Ministerului de Interne, de Externe să se implice. Că dacă nu, noi blocăm străzi, oraşe, vămi, tot”, ameninţă altul.
Răzvan Dan, administratorul unei firme de transport din Bacău: „Nu am blocat drumurile, am mers cu viteză redusă pe sectorul de drum Oneşti-Bacău şi acuma suntem întâmpinaţi de autorităţi, ca să nu blocăm nici Municipiul Bacău.”
În Timiş, trasnportatorii au blocat accesul spre autostrada Timişoara-Arad, supăraţi că vor plăti mii de euro anual pentru maşinile de mare tonaj.
„Acum un an era 2.800, apoi 3.000 şi ceva şi apoi 4.200. Dar când am auzit 9.600 de euro, nu mai poţi face faţă”, spune un şofer.
„Cred că o să renunţ. Mai avem un pic din RCA şi o să-l terminăm. Acum la 20.000 pe an...”, se gândeşte altul.
Adrian Resa, organizatorul protestului: „La două accidente în 16 ani, la 10 camioane să plătesc 20.000 de lei RCA este inadmisibil. În condiţiile în care colegii noştri din Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Slovacia plătesc 1.000, 1.000 şi ceva de euro.”
A fost protest şi pe centura municipiului Oradea. Zeci de camioane au circulat cu viteză redusă şi au claxonat în semn de nemulţumire. Coada s-a întins pe o distanţă de peste doi kilometri. Transportatorii spun că vor repeta acţiunea în fiecare zi de luni, iar pe 15 septembrie vor merge la mitingul din Bucureşti.