Cum vrea Guvernul să construiască autostrăzile din PNRR până în 2026. Cătălin Drulă: Unele proiecte pot fi terminate mai devreme

Data actualizării: Data publicării:
imagine aeriana a santierului de constructie a Autostrazii A3 Lot Nadaselu - Zimbor
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, susține că unele proiecte de autostradă din PNRR pot fi construite până în 2024 sau 2025. Foto: captură video Autostrada A3 Lot Nadaselu - Zimbor -- mai 2021 - YouTube/ Asociația Pro Infrastructură

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, a declarat, luni seară, la Digi24, că a alocat timpul necesar pentru construcția celor 434 de km de autostradă din PNRR în 5 ani, unele proiecte putând fi terminate cu un an sau doi înainte de termenul de 2026. De asemenea, acesta a prezentat situația actuală a celor patru proiecte de infrastructură rutieră care sunt incluse în Plan. Totodată, ministrul a precizat că operatorii privați vor administra spațiile de servicii și stațiile de încărcare electrică care vor fi construite pe autostrăzi.

„Nu e o minune. Comisia Europeană ne-a adresat aceeași întrebare. Am simplificat portofoliul de proiecte din PNRR la 4 mari proiecte de autostradă cu valoare mare, tocmai pentru a elibera celălalt Program Operațional 2021 – 2027, care va avea și o extensie de 1-2 ani, pentru alte proiecte de dimensiune medie, mică și mare.

Autostrada A7, unul din proiectele mari, care are 320 de km - ramificație în autostrada A3 în zona Dumbrava, Buzău, mai departe la Focșani, de acolo la Bacău până la Pașcani, la latitudinea Iașiului -, am scos la licitație primul sector, între autostrada A3 Dumbrava și Buzău. Ofertele se vor depune pe 4 august.

În momentul în care semnăm un contract, am absolut tot acolo – exproprieri, planuri de relocare de utilități, proiect tehnic complet - constructorul doar vine și începe să toarne, deci în 20 de zile intră în teren.

De obicei aveam acel mare spațiu de un an și jumătate, doi ani, trei ani între semnarea unui contract și începerea lucrărilor, tocmai pentru că acel contract este de obicei lansat pe un studiu de fezabilitate care vine cu zece ani din urmă, este schematic și nu mai corespunde cu terenul și trebuie totul schimbat. Aici nu mai trebuie nimic schimbat. Intrăm și cu exproprierile în Guvern săptămâna asta sau viitoare, este pe final. Așa îl vom termina. Are termen de execuție 20 de luni acest sector.

Vom scoate spre sfârșitul verii, sper să nu trecem în septembrie, următorul, Buzău – Focșani. Iar până la sfârșitul anului Focșani – Bacău și Bacău – Pașcani. Au termene în jur de doi ani de execuție. Ne-am rezervat chiar 1, 2 ani ca să avem timp până în 2026. Ăsta este și argumentul pe care i l-am dat Comisiei.

Pe autostrada A3, între Cluj și Zalău, sunt localitățile Nădășelu și Poarta Sălajului și se lucrează deja.

Pe autostrada A1 tunelurile pentru «urși», acei 9 km lipsă, s-au depus candidaturile la o licitație cu preselecție pe 10 mai. Ne propunem ca până la sfârșitul lui iulie să selectăm lista scurtă, cei care depun oferte. Suntem și cu acesta într-un punct avansat.

La A8 vrem să scoatem capetele dinspre Târgu Neamț și Târgu Mureș, cam 40 de km în fiecare capăt. E foarte avansată documentația în momentul de față.

Am ales proiecte cu termen realist de finalizare până 2026. Eu zic 2024 pe alocuri, 2025”, a afirmat Cătălin Drulă.

Ministrul Transporturilor a precizat că nu există un plan de a introduce taxe pentru accesul pe autostrăzi.

“Nu au intrări cu porți de taxare. Sistemul către care mergem este cel din Austria, unde vehiculele mici plătesc vinietă iar traficul greu plătește la distanța parcursă. Asta mi se pare o formă suficientă de taxare, plus taxe specifice dacă avem un tunel sau o lucrare amplă, precum pdourile dunărene. Podul de la Brăila va avea o taxare”, a explicat Drulă.

Autostrăzile prin PNRR vor avea 3000 de stații de încărcare electrică, concesionate operatorilor privați

“Din proiect, avem în spațiile de servicii 52 de stații electrice cu 264 de puncte de încărcare pe A7 și în total CNAIR vrea să mai realizeze până la 3000 de puncte de încărcare pe toată rețeaua. Administratorul acestei rețele este în primă fază CNAIR, dar susțin concesionarea. La începutul anului am concesionat 26 de spațiu de serviciu unde se vor face benzinării ale operatorilor mari de benzinării din România. Compania de drumuri va primi milioane de euro anual pentru asta, ca redevențe. Este un model win-win”, a mai declarat Cătălin Drulă.

Acesta a explicat că spațiile de servicii cu tot cu stațiile de încărcare vor fi concesionate operatorilor economici privați.

Totodată, ministrul Transporturilor și Infrastructurii a menționat că spațiile vor fi făcute la “dimensiuni generoase”.

“Autostrada A7 are prevăzute perdele forestiere pe toată lungimea din proiect. Constructorul trebuie să vină să și planteze. O perdea forestieră pare o banalitate, dar nu pui acolo cinci salcâmi și ai plecat. E vorba de niște tipuri de vegetație cu etaje. Peisagistica e o chestie importantă”, a spus Drulă.

Oficialul din Guvern a spus că va concesiona și spațiile de servicii de pe autostrada București – Ploiești.

“Este un contract în derulare de cinci ani cu o firmă care nu este în stare să termine aceste spații. I-am cerut directorului de la CNAIR ori un termen ferm și rezonabil de o lună, două...e o bătaie de joc. Am avut o discuție să le concesionăm”, a mai explicat acesta.

Planul Național de Redresare și Reziliență include finanțarea a 434 de km noi de autostradă cu facilități precum stații electrice cu puncte de încărcare a mașinilor și perdele forestiere. Astfel, A7 Ploiești – Pașcani este finanțată integral, din A8 este Târgu Mureș - Miercurea Nirajului și Leghin – Pașcani, din A1 - Margina – Holdea iar din A3 este Nădășelu – Poarta Sălajului. Pentru aceste proiecte de infrastructură rutieră au fost alocate, prin PNRR, peste 2,69 miliarde de euro fără TVA.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...