Șoferii vor fi taxați în Bulgaria doar pe drumurile în stare corespunzătoare. La finele etapei de implementare a vinietei electronice, veniturile Bulgariei din taxa de drum le vor depăși pe cele ale României.
Sursa foto: novinite.com
Peste 800 de milioane de euro vor fi generate anual de nou sistem de taxare a șoselelor din Bulgaria, potrivit agenției de presă bulgare Novinite.com. Agenția citează un răspuns scris din partea ministrului regional, Nikolay Nankov, în urma unei întrebări a deputatului BSP - Georgi Gikov. Acest răspuns vine în contextul în care de la data de 1 ianuarie 2019 Bulgaria va trece la un sistem electronic de viniete, similar cu cel al României, cu unele aspecte diferite însă.
Taxarea taxelor pentru camioanele TIR de peste 3,5 tone va funcționa din luna august a anului viitor. Banca Mondială, care este consultant în construcția sistemului, a elaborat 18 scenarii diferite privind posibilele venituri și costuri inregistrate.
Radio Bulgaria informează că mărimea taxei va varia cu tipul de drum. Pentru drumurile în stare proastă nu va fi plătită nicio taxă. Guvernul mai intenționează introducerea unei viniete de weekend, mai ieftină decât cea săptămânală. La finele lunii iulie sunt așteptate concluziile finale ale Băncii Mondiale care asistă Bulgaria în proiect.
Veniturile anuale ar urma să varieze de la 661 milioane leva (peste 330 milioane euro) la 1,49 miliarde leva (750 milioane euro) din 2019. Sumele sunt mult peste cele obținute de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) situate la cel mult 250 de milioane de euro.
Ministrul Nankov explică că așteptările sunt că vor fi genera venituri de peste 800 de milioane de leva, ceea ce ar permite mai mulți bani pentru drum reparație. Agenția de infrastructură rutieră a Bulgariei a semnat un contract pe 15 ianuarie cu un consorțiu condus de Kapsch TrafficCom din Austria pentru a construi un sistem de taxare rutieră care se așteaptă să tripleze veniturile anuale ale agenției și să sporească finanțarea disponibilă pentru reparațiile rutiere.
Noutatea sistemului este reprezentată de faptul că nu întreaga infrastructură rutieră va fi tarifată, ci doar care se află în stare bună. Potrivit ministrului Nankov, vor fi între 8000 km de drumuri și 15.000 km care vor fi taxați, el adăugând că cifra superioară este „puțin probabilă”.
Sporul de venituri nu va veni de la automobiliști. Acestea vor veni în întregime din camioane de marfă cu greutate mai mare de 3,5 tone și autobuze.
Singura schimbare pentru autovehicule va fi faptul că autocolantele actuale de hârtie vor fi înlocuite cu viniete electronice, a spus Nankov. Cu toate acestea, camioanele vor vedea o creștere semnificativă a sumelor plătite, veniturile urmând să crească de șase sau șapte ori, chiar dacă prețul exact plătit de operatorii de transport de mărfuri rămâne încă neclar.
În prezent, venitul anual al Bulgariei de la impozitul pe autostradă este de aproximativ 350 de milioane de leva (aproximativ 175 milioane euro) însă Agenția Infrastructură Rutieră prognozează că va primi mai mult de un miliard de leva în primul an complet al funcționării sistemului de taxare rutieră.
Cea mai mare parte a veniturilor suplimentare vor fi cheltuite pentru repararea drumurilor Bulgariei, în special a celor rurale. Președintele consiliului de administrație al Agenției Infrastructurii Drumurilor Doncho Atanassov, speră că 7000 km de drumuri de clasa a treia ar putea fi reparate în termen de patru până la cinci ani de la introducerea sistemul de taxare, datorită creșterii veniturilor. Agenția a ales compania Kapsch să construiască sistemul de taxare rutieră în octombrie 2017.
Bulgaria are în prezent 19.861 de kilometri de șosele naționale, din care 734 kilometri autostrăzi (cât România), 2.928 kilometri de drumuri de categorie I, 4.028 drumuri categorie II și 12.171 kilometri drumuri categorie III.