„Am prelungit contractul cu Gazprom pe ruta tranzit II până la 31 septembrie 2016, deoarece nu s-au putut încheia până acum acordurile de interoperare cu vecinii noștri din Ucraina și Bulgaria, așa cum cere legislația europeană”, a precizat Petru Văduva.
Potrivit acestuia, normele europene cer semnarea unor acorduri de interoperare pentru conductele de tranzit cu statele vecine.
„Însă, tehnicitatea și complexitatea discuțiilor au dus la imposibilitatea încheierii până acum a acestor acorduri, astfel că am decis prelungirea contractului existent cu Gazprom până când vom reuși încheierea acordurilor”, a adăugat șeful Transgaz.
Compania a transmis Bursei de Valori București un raport în care precizează că „din cauze obiective, legate de complexitatea problemelor apărute pe durata demersurilor efectuate în vederea încheierii acordurilor de interconectare cu operatorii de transport și de sistem adiacenți, aceste acorduri nu au putut fi încheiate în timp util, astfel încât prevederile Ordinului președintelui ANRE nr. 159/2015 privind aprobarea Metodologiei de alocare a capacității și de stabilire a tarifelor pe conducta de transport gaze naturale Isaccea III — Negru Voda II nu pot fi aplicate începând cu data de 1 decembrie 2015”.
„Subliniem faptul ca SNTGN Transgaz SA depune, în continuare toate eforturile pentru încheierea acordurilor menționate anterior astfel încât capacitatea conductei Isaccea III — Negru Vodă II să poată fi comercializată prin licitație începând cu anul gazier 2016 — 2017, conform calendarului CAM NC. Precizăm că, pentru perioada 1 ianuarie — 30 septembrie 2016, capacitatea de transport aferentă conductei Isaccea III — Negru Vodă II a fost rezervată prin prelungirea în aceleași condiții a contractului de transport al gazelor naturale actual”, precizează Transgaz, în raport.