Taxele modificate în 2016. Ce dări s-ar putea modifica anul viitor
2016 a fost anul în care a fost redusă cota generală de TVA de la 24 la 20%. A fost redusă şi TVA la 9% pentru materia primă necesară lucrărilor agricole şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor şi întreţinerii culturilor. În sectorul de cercetare a fost eliminat impozitul pe venit şi s-a luat în calcul eliminarea a peste 100 de taxe de anul următor. Tot din 2017 bugetul va fi mai sărac cu 7 miliarde de lei ca urmare a aplicării reglementărilor din codul fiscal ce prevad reducerea TVA de la 20 la 19%, eliminarea taxei pe stâlp şi a supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.
2016 a debutat cu reduceri de taxe. TVA a scăzut din ianuarie de la 24 la 20%, iar efectul a fost acela că a crescut consumul imediat cu 21%. Apoi avântul s-a temperat.
La alimente scăderea TVA până la 9% cu un an înainte a adus o creștere a consumului şi mai mare, de peste 30%: Un consum care s-a resimţit şi în 2016 şi care a împins economia din acest an în sus.
Şi impozitul pe dividende a fost redus la 5%, de la 16%, iar taxa pe stâlp a scăzut de la 1,5% la 1 procent. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie a survenit şi o modificare importantă pentru cei care obţin venituri din activităţi independente - aceştia au fost obligaţi să achite contribuţia pentru pensie, chiar dacă aveau salarii.
TVA a scăzut la 9% pentru materia primă necesară lucrărilor agricole şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor şi întreţinerii culturilor.
Iar în sectorul de cercetare a fost eliminat impozitul pe venit
2017 vine cu noi reduceri fiscale. Potrivit Codului Fiscal, dacă acesta nu va fi modificat de noul Guvern, Cota generală de TVA ar urma să scadă de la 1 ianuarie 2017 de la 20 la 19%. Totodată se extinde scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
Doar din reducerea TVA cu un punct procentual, statul va încasa cu 2,5 miliarde de lei mai puțin.
Pe lista schimbărilor sunt şi alte măsuri. Eliminarea supraaccizei la carburanți înseamnă un minus de alte aproape 2,9 miliarde, în timp ce scoaterea taxei pe construcții speciale, celebra taxă pe stâlp, care acum înseamnă 1 la sută din valoarea estimată a construcției, ar însemna un miliard de lei mai puțin în încasările statului.
Adunate, toate aceste măsuri de modificare a codului fiscal vor aduce un minus de 6,7 miliarde de lei, bani care nu vor mai fi colectați în bugetul de stat.
„Orice decizie ar mai lua între timp, trebuie să plece de la această constrângere, spațiul bugetar este extrem de limitat, chiar inexistent”, avertizează Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
În ciuda acestor avertismente că bugetul nu mai sportă și alte pierderi provocate de noi reduceri de fiscalitate, Parlamentul a votat eliminarea a încă 102 taxe.
Astfel, 2017 ar putea aduce eliminarea Taxei radio-tv, 33 de taxe consulare, inclusiv cea suplimentară pentru eliberarea paşaportului. Acestora li se mai adaugă 22 de taxe pentru modificarea actelor şi 13 extrajudiciare de timbru.
„Eliminând taxele respective înseamnă mai multă presiune pe buget, ceea ce se poate traduce în câțiva ani de zile într-o creștere a impozitelor”, a spus Dacian Cioloș, premierul României.
Guvernul a contestat legea, dar Curtea Constituţională a dat undă verde proiectului.
„Eu voi trimite această lege înapoi în Parlament, nu cred că e bine să se renunțe fără o discuție aprofundată, calmă, așezată, la taxa radio-TV”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.
Iniţiatorul proiectului nu este dispus să renunţe la eliminarea taxelor nefiscale.
„Va intra după ce va trece prin proceduri accelerate prin procedurile parlamentare”, a spus Liviu Dragnea, președintele PSD.
Agenţii economici vor avea şi ei taxe diferite în 2017 ca urmare a modificării modului de impozitare actual, prin introducerea impozitului forfetar. Acesta ar urma să se aplice proprietarilor de restaurante, baruri, pensiuni și hoteluri.
Impozitul forfetar crește pe măsură ce firma are suprafața mai mare și este amplasata mai aproape de centrul marilor orașe.
„De exemplu, un restaurant de 250 de mp din centrul capitalei va plăti un impozit forfetar de 21.500 de lei, adică aproape 5000 de euro pe an”, relatează Sergiu Voicu, reporter Digi24.
Vestea bună este că această taxă scutește patronii de plata celei pe profit.
„Cu siguranță acest impozit va pune la plată şi pe cei care raportau numai pierderi”, spune Adrian Bența, consultant fiscal.
Întreprinzatorii vor plăti impozit forfetar indiferent de cifra de afaceri; asta înseamnă că şi microintreprinderile vor trebui să achite impozitul.
Sursa: Digi24 TV
- Etichete:
- guvern
- tva
- 102 taxe
- taxe taiate 2016
- modificari taxe 2016
- modidificari taxe 2017
- reducere tve
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News