Șomajul mascat de emigrația puternică și incapacitatea economiei de a oferi locuri de muncă continuă să rămână una dintre problemele noastre, indică date publicate zilele trecute de către Eurostat, privind angajarea șomerilor în primul trimestru al acestui an.
Potrivit statisticii UE, în România în primul trimestru al anului 2016 au intrat în muncă 5,3% dintre șomerii înregistrați în evidențe în trimestrul precedent, respectiv ultimul din 2015. Procentajul este foarte mic față de UE, unde, în medie, 15,4% dintre șomeri și-au găsit de lucru. Cel mai bine plasate au fost Elveția, Danemarca și Turcia, țări unde ponderea celor care și-au găsit o slujbă a fost cuprinsă între 30% și 33%. Mai prost plasate decât România au fost doar Bulgaria și Grecia țări unde rata șomerilor reintrați în muncă a fost între 3% și 4%.
Dacă după trecerea ultimului trimestru din 2015 65% dintre șomerii europeni continuau să aibă acest statut, în România ponderea era de 80%. La acest capitol am fost ”depășiți” doar de Bulgaria Grecia și Slovacia. Pe lângă cei care au continuat să fie șomeri sau s-au angajat mai există categoria celor care au devenit inactivi. Ponderea acestora a fost în România de 14%, inferioară mediei UE de 18%.
La nivel UE, în primul trimestru al acestui an față de perioada corespunzătoare a anului 2015, ponderea celor care s-au angajat a crescut cu 1,6% în timp ce rata celor au continuat să fie șomeri a scăzut cu 2,6%. Pentru România Eurostat nu a prezentat datele aferente.
Ponderea mică a celor care au reușit să se angajeze în primul trimestru al acestui an surpinde în condițiile în care creșterea economică a fost de 1,6% în doar un trimestru față de octombrie-decembrie 2015 și de 4,3% față de ianuarie-martie 2015. O posibilă explicație este aceea că creșterea are la bază doar evoluția pozitivă a consumului, alimentate de creșteri salariale și relaxări de taxe, însă nesusținută de o evoluție importante pozitivă a sectorului productiv.