Ionuţ Călin s-a împrumutat la bancă în franci elveţieni pentru a-şi lua un apartament cu două camere, la finalul anului 2007. Tânărul are o rată echivalentă cu 1.570 de lei, mult mai mare decât la început, iar cum banca nu i-a oferit soluţii de reducere a poverii, e gata să renunţe la casă şi să stea în chirie.
„În data de 13 mai, prin intermediul unui avocat, o să trimit notificarea către bancă, notificare de dare în plată. Am ajuns la concluzia că 26 de ani de acum încolo o să plătesc la un credit pe care Dumnezeu ştie dacă mai apuc să-l plătesc sau nu”, spune Ionuţ Călin.
Până acum, tânărul a dat băncii - după propriile calcule - echivalentul a 50 de mii de euro. Adică aproape cât tot creditul luat în 2007. Dacă rămâne fără casă, rămâne şi fără datorii. Este un calcul pe care sute de români cu credite ipotecate şi-l fac, spun avocaţii.
„Este o soluţie radicală, care presupune pierderea locuinţei în final. La nivel de ţară probabil vor fi câteva mii de clienţi care vor accesa legea”, estimează Alexandra Burada, avocat.
Avocaţii au pregătit deja primele drafturi de notificare către bănci. Pentru că prin intermediul lor, al notarilor sau executorilor judecătoreşti trebuie trimise cererile.
„Este adresată directorului băncii către care urmează să facă darea în plată (...), trebuie să amintim în cadrul notificării ce imobil urmează să fie dat în plată, respectiv situat în... cu număr cadastral şi aşa mai departe şi ulterior se face o expunere de motive - respectiv arătăm băncii că sunt îndeplinite acele condiţii”, explică avocatul Adrian Cuculis.
Printre primii care vor apela la lege sunt cei executaţi silit, spun avocaţii.
„Nimeni care a fost executat silit, şi-a pierdut o casă nu-şi va dori să plătească la nesfârşit o poprire pe pensie sau pe salariu unei instituţii financiare bancare sau nebancare”, mai spus Adrian Cuculis.
Alţi datornici care se gândesc serios la darea în plată sunt cei care achită rate prea mari faţă de salariu şi cei care muncesc în străinătate pentru a putea plăti casa din ţară. Însă oricine poate da locuinţa în plată şi să scape de datorie. Costurile cu avocatul şi cu notarul sunt suportate de datornic, iar acestea pot varia de la câteva sute la câteva mii de lei.