Sub presiunea marilor combinate care ameninţau cu disponibilizări dacă nu vor fi scutite de la plata certificatelor verzi, Guvernul a decis să transfere aceste costuri consumatorilor casnici. Autoritatea de Reglementare din domeniul energiei spune că exceptarea plăţii acestor certificate trebuia să se aplice din septembrie, însă Ministerul Economiei susţine că scutirea ar fi valabilă de la începutul anului.
„Dacă autorităţile vor decide să scutească marile combinate de la plata energiei regenerabile pentru tot acest an, atunci ponderea certificatelor verzi în factura finală a consumatorilor va creşte cu 20 de procente.
Ceea ce înseamnă aproximativ doi lei în plus la o factură de 100 de lei, iar această taxă va cântări tot mai mult în factura finală.
„Dacă această exceptare se acordă de la începutul anului, pentru cei care deocamdată sunt pe listă şi sunt 30 şi ceva de companii pe listă, consumul lor total care ar beneficia de exceptare de la achiziţia de certificate e undeva la 7-8 Twh. Ceea ce înseamnă 15% din consumul anual al României. Toţi ceilalţi consumatori ar avea mai mult de plătit. Este singura modalitate prin care se poate compensa această exceptare”, a spus Zoltan Nagy, membru în conducerea ANRE.
Astfel, preţul certificatelor verzi ar putea avea anul viitor cel mai mare impact în factura finală. Va creşte la 42 de lei pe megawatt oră, de aproape 5 ori mai mare decât în 2011.
În acest moment, decizia scumpirii s-a blocat la ministerul de Justiţie care trebuie să spună de când se aplică scututirea pentru marea industrie. Furnizorii de curent electric spun că dezorganizarea este însă şi mai mare. Nu există nicio listă oficială cu fabricile şi companiile scutite de la plată.
„Ceea ce dorim foarte mult este să se facă publică această listă a consumatorilor exceptaţi, cât şi procentele în care aceştia sunt exceptaţi pentru că este o treabă care ne priveşte pe toţi”, a spus Cristina Micu, membru al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică.
Anul trecut, prin această taxă pe certificate verzi, producătorii de energie regenerabilă au primit de la clienţii finali peste 300 de milioane de euro.