Reabilitarea rolului statului, prin creşterea finanţării sistemului public, adoptarea unei politici coerente şi active de încurajare a natalităţii, având ca ţintă atingerea, în 2035, a unui echilibru demografic - fertilitate 2,2, unificarea Pilonului II cu Pilonul III ale sistemului de pensii, dar şi constituirea unui sistem public independent de monitorizare şi evaluare a procesului de dezvoltare a tarii- acestea sunt principalele puncte ale Strategiei de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani.
Documentul, prezentat de Hotnews.ro aici, a fost elaborat în cea mai mare parte de Academia Romană şi luat în calcul de către preşedinte, premier şi guvernator pentru stabilirea unei forme finale. Țintele pentru 2035 sunt considerate în trei sau două variante.
Performanţa maximă: atingerea în 20 de ani a nivelul mediu actual (2014) realizat de ţările UE 18. Desigur că şi acest grup de ţări va evolua în 20 de ani, dar atingerea nivelului lor actual poate fi considerată o performanţă notabilă.
Performanța minimă, foarte modestă: atingerea nivelelor medii actuale ale grupului de ţări UE 8. După cum se vede şi atingerea acestui nivel presupune schimbări importante în 20 de ani, dar pe care le putem considera insuficiente.
Performanţa medie: media performanţelor dintre grupul UE18 şi UE8.
Strategia face referire la principalele probleme ale României, după cum acestea sunt estimate de populație. Care sunt aceste probleme? ”În aprilie 2015, populaţia consideră că cea mai importantă problemă a României este corupţia (30%), urmată de sărăcie (28%); apoi, la mare distanţă, starea economiei, cu doar 8%", se arată în Strategia propusă.
Nu se doreşte o creştere economică "oricum", se mai spune în document, ci o economie activă şi responsabilă social, eliminarea corupţiei şi a sărăciei, o organizare a societăţii mai raţională, mai eficientă şi centrată pe nevoile oamenilor.