Statul vrea să liciteze penele de curent

Data publicării:
transformatoare

Companiile Enel, Electrica, E.ON şi CEZ au primit în concesiune cele opt zone de distribuţie din România pentru o perioadă de 49 de ani cu posibilitate de prelungire. Cu alte cuvinte, se bucură de un monopol în aceste zone.

Potrivit unei directive europene, concurenţa este posibilă, încă din 2009, în ce priveşte serviciile de operare a sistemului. Companiile de distribuţie pot fi obligate să facă licitaţie pentru reparaţii, servicii de IT, chirii şi restul cheltuielilor care sunt recunoscute de autorităţi şi incluse în facturile consumatorilor. Deşi neaplicarea unei directive europene poate atrage sancţiuni din partea Comisia Europeane pentru România, autorităţile spun că abia acum se pune problema modificării legii autohtone în acord cu directiva.

„Consumatorul în mod normal ar trebui să aibă preţuri mai mici de plătit pentru că un sistem de licitaţie presupune competiţie. Se licitează de fapt mentenanţa, întreţinerea sistemului şi activităţi de dezvoltare, altele decât investiţiile strategice care sunt în sarcina concesionarului şi rămân în sarcina concesionarului”, explică Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.

În prezent, mecanismul este simplu: companiile promit că vor schimba liniile de joasă tensiune şi transformatoarele, iar autorităţile trec aceste cheltuieli în facturi. Dar, în facturi nu se regăsesc doar investiţiile realizate, ci şi cheltuielile acestor companii cu reparaţiile, personalul, cursurile de instruire, sedii, mentenanţa şi serviciile de IT. Toate aceste costuri sunt suportate de consumatorii finali, în factura la energie electrică.

„Dacă ar fi să ne luăm după cerinţele tuturor... investiţii, investiţii, investiţii. Dar investiţiile costă!”, se plânge Silvia Vlăsceanu, secretar general Asociaţia Companiilor de Utilităţi.

Începând cu anul 2018, atunci când va începe următoarea perioadă de reglementare, operarea sistemului s-ar putea acorda, prin licitaţii, altor firme, dacă directiva UE va fi aplicată. Iar licitaţiile se vor putea repeta la intervale de 5-10 ani, spun reprezentanţii ANRE.

În prezent, diferenţa dintre veniturile obţinute de aceste companii, din tarifele aplicate consumatorilor, şi cheltuielile cu investiţiile arată marje de profit de peste 32 de procente în ultimii doi ani. În total, distribuitorii au câştigat aproximativ 2 miliarde şi jumătate de lei în acest interval de timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson
Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...