Ministerul Finanţelor caută ocupanţi pentru conducerea a două bănci şi trei societăţi deţinute de stat. Adică pentru unele dintre cele mai bine plătite posturi din România. Selecţia va fi făcută de o companie de recrutare, plătită şi ea bine, cu mai mult de jumătate de milion de lei.
Ministerul Finanţelor caută nouă membri pentru Consiliul de Administraţie al CEC Bank, şapte administratori pentru Eximbank şi alţi 18 pentru Fondul de Garantare a Creditelor. De administratori pricepuţi este nevoie şi la Fondul de Contragarantare dar şi la Imprimeria Naţională. Toate sunt posturi sunt foarte bine plătite.
Cele mai bănoase posturi la stat
(indemnizaţii brute pe lună)
Eximbank
- preşedinte: 30.500 euro
- membru CA: 16.000 euro
sursa: Ministerul pentru Consultare Publică
De exemplu, şeful Eximbank, Traian Halalai, e răsplătit în fiecare lună cu 30.500 de euro. Un membru executiv al conducerii băncii câştigă 16.000 de euro.
Cele mai bănoase posturi la stat
(indemnizaţii brute pe lună)
CEC Bank
- preşedinte: 27.000 euro
- membru CA: 5.500 euro
sursa: Ministerul pentru Consultare Publică
La CEC Bank, preşedintele Consiliului de Administraţie, Radu Gheţea, câştigă peste 27.000 de euro lunar. Un simplu membru încasează în fiecare lună 5.500 de euro.
Posturi bănoase la stat
(indemnizaţii brute pe lună)
Fondul de Garantare a Creditelor IMM
Fondul de Contragarantare
- membru CA: 2.200 euro
sursa: Ministerul pentru Consultare Publică
Se câştigă bine şi la Fondul de Garantare. Un membru are 2.200 de euro pe lună, la fel ca cel de la Fondul de Contragarantare.
Posturi bănoase la stat
indemnizaţii brute pe lună)
Imprimeria Naţională
- membru CA: 1.600 euro
sursa: Ministerul pentru Consultare Publică
Cea mai modestă ofertă este la Imprimeria Naţională: 1.600 de euro pentru un membru CA.
Corina Diaconu, specialist în recrutare: „Diferenţa cea mai importantă faţă de mediul privat este că acolo chiar trebuie să fii performant. Tocmai de asta sunt atât de atractive aceste poziţii la stat, pentru că ele presupun o plată foarte consistentă şi nu tot timpul performanţele sunt urmărite îndeaproape.”
Specialiştii spun că Ministerul Finanţelor are acum mai multe şanse să găsească candidaţi bine pregătiţi pentru posturile de conducere. Iar pentru cei mai mulţi, nu numai remuneraţia contează.
George Butunoiu, specialist în recrutare: „Cei mai buni candidaţi de pe piaţă ar veni la salarii şi de cinci ori mai mici dacă ar fi convinşi că acolo lucrurile se fac cu bună-credinţă. Fiecare partid încearcă să-şi împingă oamenii şi se fac presiuni către firmele de recrutare, însă decizia e în întregime în mâna ministrului.”
În urma vânătorii de specialişti, cu siguranţă va avea de câştigat firma de recrutare. Va încasa aproape 120.000 de euro. Pentru recrutarea conducerii CEC Bank, Ministerul Finanţelor va plăti alte 30.000 de euro. Ministerul a lansat în dezbatere publică şi regulile prin care sunt selectaţi managerii profesionişti în companiile de stat.