De la începutul anului, depozitele în valută au crescut cu aproape 10% faţă de anul trecut, atît la persoane fizice, cît şi la persoane juridice. Depozitele în lei în schimb au scăzut, lucru pus de specialişti pe seama deprecierii monedei naţionale. Analiştii însă nu le recomandă depunătorilor să joace totul pe o singură carte.
„O recomandare prudentă este să îţi ţii economiile în mai multe coşuri ca să spunem aşa. E principiul vaselor comunicante până la urmă pe piaţa valutară şi monetară în general. Dacă scade unul, creşte altul. Şi atunci după un an de zile când tragi linie pe economii, să ieşi pe plus”, a spus Anca Bidian, analist economic.
De exemplu, pentru un depozit de 5.000 lei, cu scadența la trei luni, cea mai bună dobândă de pe piaţă este de 6,75% iar câştigul brut la termen atinge 84 de lei. După ce scădem impozitul de 16%, depunătorul rămâne cu un profit final de 70 de lei. Transformată în euro, aceeaşi sumă dă alt randament.
„În cazul unui produs echivalent în euro avem 1.106 euro pe acelaşi termen de 3 luni. Cea mai bună dobândă este de 4,55% la momentul actual, câştigul brut este undeva la 13 euro, impozitul aproximativ doi euro, iar câştigul net rămâne la 10,57 euro. Transformat în lei avem aproape 48 de lei. Aşadar e o diferenţa de 23 de lei între depozitul în lei şi depozitul în euro”, a declarat Diana Ţăruş, analist financiar.
Dobânda pentru depozitele în lei deci este mai mare şi pe termen scurt oferă un câştig mai bun decât pentru euro. Plasamentele în lei sunt recomandate pentru cei care economisesc bani pentru bunuri gen televizoare, maşini de spălat sau mobilier.
Depozitele în euro rămân cea mai bună variantă dacă banii sînt destinați cumpărării de case sau de mașini. Plățile, în cazul acestor bunuri, se fac direct în valută, iar clienții nu mai pierd bani la conversia valutară.