SIVECO își vrea acțiunile înapoi

Data publicării:
siveco

SIVECO vrea să răscumpere acţiunile pe care le-a vândut în urmă cu opt ani americanilor de la Intel și polonezilor de la Enterprise Investors. Motivul răscumpărării acţiunilor rămâne neclar. Cert este că SIVECO este o companie cu priză la contractele publice, pe care le-a tot câştigat cu sau fără licitaţie de-a lungul timpului.

În urmă cu opt ani, divizia de investiţii a gigantului IT intel şi fondul polonez de investiţii Enterprise Investors cumpărau împreună, cu 12 milioane de dolari, 32,5 la sută din producătorul român de software SIVECO. Acum, conducerea şi fondatorii SIVECO vor să răscumpere această participaţie, spun surse citate de Ziarul Financiar. Pentru cei doi investitori străini, ieşirea din acţionariatul SIVECO ar fi una profitabilă, iar Intel şi polonezii ar câştiga de câteva ori mult decât au investit în 2005.

De numele SIVECO se leagă unele dintre cele mai mari proiecte de informatizare derulate în instituţiile de stat. Firma a fost înfiinţată în 1992 de familia de matematicieni Socol. A fost o afacere de apartament care s-a dezvoltat rapid. Primul proiect de anvergură a venit în 1998, când SIVECO a început să lucreze la informatizarea Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.

De atunci, contractele cu statul au început să curgă. Astfel, în 2001, firmei i-ar fi fost atribuit, fără licitaţie, contractul de 180 de milioane de dolari pentru Sistemul Educaţional Informatizat.

Tot în aceeaşi perioadă, firma a început să se ocupe şi de proiecte în domeniul sanitar. SIVECO a câştigat, împreună cu alte două firme, licitaţia pentru realizarea sistemului informatizat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin care se ţine evidenţa contribuţiilor la sănătate şi a decontărilor. Crearea sistemului a durat ani buni, iar când a devenit funcţional s-a blocat de mai multe ori.

Un raport al Curţii de Conturi din acelaşi an arăta cum costurile proiectului au fost umflate de o serie de nereguli din actele adiţionale.

Recent, SIVECO a depus ofertă şi pentru software-ul antiplagiat pe care vrea să-l cumpere Ministerul Educaţiei. Contractul este estimat la 4,7 milioane de euro.

Între timp, SIVECO a început să lucreze şi pentru instituţii din Maroc, Turcia şi Macedonia. Ba chiar şi pentru instituţii europene. După cifra de afaceri SIVECO este numărul doi în clasamentul companiilor de software din România după americanii de la Oracle.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...