Proiectul pentru deschiderea serei spitalului a fost iniţiat în 2009, iar anul trecut autorităţile locale au primit şi banii europeni ca să o pună pe picioare. N-au stat pe gânduri nicio clipă, iar acum bolnavii internaţi la Jimbolia primesc hrană ecologică.
Sera a fost amenajată la standarde europene. Aproape totul este controlat electronic, dispune de aerisire, încălzire şi reglarea umidităţii. Personalul spitalului urmează cu sfinţenie regulile de cultivare bio. Se îngrijeşte ca pe culturile din seră să nu ajungă decât îngrăşăminte naturale şi bondarii care fac polenizarea.
„Plantele merg foarte bine, avem deja recoltă la castraveţi, la ardei avem ardei mici şi la roşii sunt gogonelele formate”, a spus Cristian Vancsik-Gruescu, responsabil seră.
148.000 de euro a costat sera spitalului din Jimbolia, însă investiţia a meritat toţi banii. Conducerea unităţii spune că anual spitalul face o economie de 200.000 lei, pentru că nu mai este nevoit să cumpere legumele.
„Este deosebit de benefică pentru noi ca şi unitate spitalicească, date fiind costurile reduse cu care ne înregistrăm noi în contabilitate, aceste produse pe care le recoltăm din sere”, a declarat Daniela Cîrlig, managerul spitalului orăşenesc dr. Karl Diel Jimbolia.
Pacienţii nu sunt singurii care beneficiază de legumele crescute natural. Căminele de bătrâni şi grădiniţile din oraş se aprovizionează din sera care produce anual până la nouă tone de legume.