"Până în 2013, în clasamentul internaţional privind ficalitatea în Uniunea Europeană, România era peste medie, deci fiscalitatea era mai mure decât media în Uniunea Europeană şi nu cred că serviciile pe care statul le punea la dispoziţia celor care plăteau taxele erau mai bune. În 2014, înainte de scăderea CAS, a avut loc creşterea taxelor, mai multe majorări, precum taxa pe stâlp, majorarea accizei. Reducerea CAS vine ca un efect marginal, doar 3 luni din acest an. Nu se poate vorbi de o disponibilizare a resurselor din sectorul privat în condiţiile în care statul a atras mai întâi resurse de la mediul privat, utilizate pentru sectorul public mai puţin performant”, a spus şeful Consiliului Investitorilor Străini (CIS), la un eveniment pe teme economice.
El a arătat că pentru a fi decise investiţii şi noi angajări în companiile private, măsura de reducere a CAS trebuie să fie menţinută mai mult timp, iar celelalte taxe să rămână neschimbate.
"Trebuie să vedem un an în care această reducere se manifestă integral, în 2015, şi dacă nu va fi însoţită de alte măsuri fiscale, care să crească presiunea pe mediul privat. Ne temeam că la anu ni se va lua cu două mâini ce ne-a fost dat în aste trei luni. Ne este în continuare teamă, pentru că nu am înţeles de ce după un an în care totul părea că este bine, respectiv creştere economică, grad ridicat de aborbţie a fondurilor europene, statul a crescut fiscalitatea. Ne temem că nici în 2015, în condiţiile în care există presiuni pe buget, ca urmare a scăderii CAS, nu se va face altceva decât să se crească fiscalitatea", a explicat Bogza.