Listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București (BVB) ar putea upgrada România la statutul de piață emergentă, iar unul dintre efecte ar fi majorarea pensiilor pentru 6 milioane de români.
"Listarea Hidroelectrica este o șansă unică pe care acest guvern o are ca să upgradeze piața de capital și cu ocazia asta, prin upgradarea la statutul de piață emergentă, să crească valoarea tuturor companiilor, nu numai a celor de stat, listate la bursă. Ar fi un moment istoric. Ne-ar prinde 2018 piață emergentă cu bursa upgradată. Ar fi unul dintre punctele cu care Guvernul s-ar putea lăuda la 100 de ani de la Marea Unire. Fără Hidroelectrica este imposibil de realizat această upgradare. Este nevoie de încă o companie de dimensiuni foarte mari, ceea ce în mediul privat nu se găsește", a spus Lucian Anghel, președintele operatorului pieței de capital, potrivit Agerpres.
Care este mecanismul creșterii
Potrivit acestuia, pensiile ar putea crește dacă piața de capital românească trece la statutul de piață emergentă. "Statul prin această măsură poate crește valoarea companiilor, de acordarea de dividende suplimentare. Crește și valoarea unităților de fond la fondurile private de pensii. Sunt 6 milioane de români care vor avea o pensie mai mare ca urmare a acestor măsuri de upgradare a pieței de capital, ca urmare a creșterii companiilor și a unităților de fond, Fondurile de pensii investind undeva la 20% în piața de capital. Nu numai Guvernul, nu numai România, ci și milioane de români care vor beneficia", a mai arătat președintele BVB.
În ceea ce privește memorandumul Guvernului privind repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat, el a spus că aceasta este o veste bună pentru piața de capital.
"Este o veste excepțională pentru piața de capital din România și pentru investitori pentru că acest lucru va determina unul dintre cele mai mari dividende din lume pe care companiile de stat listate la Bursa de Valori București le vor oferi investitorilor, atât stat cât și investitorilor privați, instituționali sau persoane fizice. Deja putem spune că am văzut o creștere a prețului acțiunilor pe bursă. Deja acest lucru a fost remarcat de vineri și, de asemenea, cred că va atrage interesul atât mai mult investitori locali, persoane fizice, sau unor fonduri internaționale care probabil vor aduce mai mulți bani în țară, adică vor investi mai mult în piața de capital, în această perioadă", a mai arătat oficialul BVB.
De asemenea, Anghel crede că în 2017 este prematur să se discute despre posibilitatea ca aceste profituri să se ducă către un viitor fond suveran de investiții.
"Probabil că anul acesta se vor duce în buget, pentru că acesta are mare nevoie de venituri. Se poate lua în discuție anul viitor acest subiect. Fondul suveran rămâne una dintre soluțiile pentru dezvoltarea economiei românești pe termen lung și generarea de investiții în economia românească", a mai spus Lucian Anghel.