Scumpirea gazelor, amânată cu doi ani

Data publicării:
conducta gaze 1

Scumpirea gazelor naturale pentru populaţie a fost suspendată. Proiectul a fost dezbătut miercuri în şedinţa de Guvern.

 

Calendarul liberalizării preţului la energie, prevedea scumpirea cu 3% a gazelor de la 1 octombrie. Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care să amâne acest moment, ca după aceasta, să vină cu un nou plan şi să modifice legea energiei.

"Prin modificarea legislativă propusă, Guvernul României intenţionează sa anuleze aplicarea majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici prevăzută pentru data de 1 octombrie 2014 în anexa Hotărârii nr.511/2014 și renegocierea calendarului de eliminare a prețurilor reglementate, în sensul extinderii perioadei aferente consumatorilor casnici până la data de 30 iunie 2021. Totodată, se intenționează menținerea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienţii noncasnici din piaţa reglementată, pentru perioada 1 octombrie-31 decembrie 2014, la un nivel de 89,40 lei/MWh", se arată în nota de fundamentare proiectului de hotărâre de Guvern

Potrivit calendarului de dereglementare a prețurilor, gazele naturale pentru populație ar fi trebuit să ajungă la un preț de achiziție de 54,60 lei/MWh de la 1 octombrie 2014. Proiectul de HG îngheață prețul reglementat pentru consumatorii casnici la nivelul actual de 53,30 lei/MWh, valabil din iulie anul acesta.

Răzvan Nicolescu: Este dreptul nostru să amânăm liberalizarea. Avem argumente sociale, economice, juridice 

Ministrul delegat pentru Energie a spue, la Digi24, că România a informat Comisia Europeană cu privire la intenţia de a amâna calendarul liberalizării la gaze şi că avem dreptul de a decide acest lucru. Ministrul a invocat argumente sociale, economice şi juridice. El a adăugat că preţul la gaze din producţia internă nu se va scumpi, mai ales că, din 2020, România va extrage gaze şi din Marea Neagră. 

„Am informat în legătură cu intenţia şi dezbvaterea privind suportabilitate priţului la gaze de populaţie, nu cred ca va fi nicio problemă. Noi am informat, ne ştim drepturile, obligaţiile, este o decizie a Curţii de Justiţie asupra unei speţe din Italia. Avem argumente juridce, sociale, economice. Ştiu ce putem să facem, ştiu ce nu putem să facem. E vorba de doi ani jumătate, am luat în calcul cum procedează alte ţări din UE, că din 2020 România va începe producţia din Marea Neagră, nu va trebui să cumpere la preţ reglementat, dar va cumpăra la preţul dictat de piaţă, vor fi gaze, deci populaţia îşi va permite. Preţul gezului producţiei interne nu va mai creşte”, a spus Nicolescu la Digi24

Discuţiile Guvernului cu Comisia Europeană privind îngheţarea preţului la gaze au avut un rezultat bun însă nu s-a ajuns încă la o concluzie, a spus ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu. Reprezentanţii Comisiei Europene nu a avut un răspuns ferm. Ţara noastră a cerut acceptul CE să amâne calendarul de liberalizare a preţului de gaze pentru doi ani şi jumătate, şi să fie menţinut preţul gazelor din producţia internă până la 1 iunie 2016.   

România s-a angajat să ducă preţurile gazelor din producţia internă în apropierea celor din import, care sunt de două ori mai mari. Efectele sunt totuşi destul de ample. 

Această liberalizare a fost puternic cerută de distribuitorii de gaze, care sunt companii străine mari. Însă acestea au constatat că încep să piardă clienţi pe măsură ce cresc preţurile. Nu e vorba de clienţi casnici captivi, ci de firme. Economia României nu este pregătită să suporte în acest moment costuri atât de mari. Chiar şefii marilor companii de distribuţie au recunoscut că s-au făcut calculele greşit.

Totuşi, această amânare a creşterii preţului la gaze s-ar putea să fie motiv de ceartă şi mai puternică cu Bruxellesul. Comisia Europeană cere insistent ca România să ridice restricţiile la exportul de gaze. În acest moment, companiie producătoare din România nu pot exporta gaze naturale şi trebuie să vândă la intern. În momentul în care ar avea liber la export, atunci preţurile s-ar liberaliza automat, pe baza cererii şi ofertei. România insistă să nu facă acest pas pentru că ar avea implicaţii majore asupra costurilor vieţii.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern. Populaţia consumă 24% din total.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
facebook
A promis iubire pe Facebook și a obținut mii de euro: Cum a reușit un bărbat din Arad să înșele mai multe...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...