Ministrul Apărării vrea achiziții în valoare de 9,3 miliarde euro. Acești bani vor fi alocați în următorii zece ani. Proiectul vine cu mai multe modificări față de achizițiile dezbătute în ultimul timp în spațiul public, potrivit Business Club.
Conform unui memorandum, trimis spre aprobare Parlamentului, este prevăzută achiziția a doar 94 de transportoare blindate din necesarul de 657 al României. Nu mai este clar nici dacă acestea vor mai fi construite în România, la uzina de la Moreni, acolo unde ar urma să fie produse în baza unui parteneriat cu Rheinmetall, o companie germană.
În contextul în care guvernanții nu au mai dat niciun fel de garanții, nu este exclus ca noile TAB-uri sa fie unele de import, conform unor surse din industrie.
O noutate este alocarea a peste 6 miliarde euro pentru înzestrare cu sisteme de apărare anti-aeriană, ceea ce arată un interes crescut pentru apărarea împotriva atacurilor cu rachete.
Un proiect care fusese tras pe linie moartă, corveta multifuncțională, va fi și el reluat. Ceea ce nu se menționează în documentul trimis Parlamentului este dacă cele 1,6 miliarde euro vor fi cheltuite pentru a construi navele de război la șantierul din Galați și nu în străinătate.
Pe listă nu se află și programele pentru achiziția de avioane F16, elicoptere de atac sau elicoptere de transport. Nu este exclus ca în această situație Ministerul Apărării să demareze proceduri separate pentru completarea programelor de înzestrare.
Memorandumul, care nu a fost facut public, a fost aprobat de Guvern.
România va aloca anul acesta 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, atât cât prevede ținta recomandată de NATO. Este cea mai mare creștere a bugetului pentru apărare din Europa, după ce anul trecut a fost alocat doar 1,5% din PIB.