Valentin Mădulărea vrea să vândă casa pe care a construit-o din economii. Are 70 de metri pătraţi şi o curte generoasă. Se gândea că o să ia pe ea 155.000 de euro, dar piaţa l-a făcut să fie mai realist.
„La ora acutală, este la un preţ de 150.000. Pe parcurs, se mai poate negocia uşor. Aş mai lăsa un 10.000”, spune acesta.
Agenţii imobiliari spun că cei care s-au îndatorat prea mult în perioada creditelor doar cu buletinul sunt acum încolţiţi de datorii şi nevoiţi să taie serios din preţ.
Există şi situaţii cu adevărat disperate. În decembrie anul trecut, o vilă a fost scoasă la vânzare cu 1,2 milioane de euro. În lipsa unui cumpărător cu putere financiară şi mai ales aflat sub presiunea unor datorii, proprietarul a reuşit să o vândă, recent, însă cu doar 450.000 de euro.
La fel se întâmplă cu proprietăţile de la munte. O pensiune din Poiana Braşov se vinde cu un milion de euro. Un preţ bun pentru nouă camere, două apartamente, o sală de conferinţe, un centru de relaxare şi un restaurant, spun agenţii imobiliari.
„Acum circa 11 ani s-a construit această proprietate, într-o perioadă de avânt economic, erau o perioadă foarte bună pentru investiţii”, spune Adrian Munteanu, agent imobiliar.
Cei care se încăpăţânează şi ţin la preţ nu ies în câştig. Proprietăţile tot ajung de vânzare, dar banii sunt încasaţi direct de bancă.
Specialiştii spun că, în acest moment, oferta este mult mai mare decât cererea şi acesta este motivul pentru care proprietăţi cândva scumpe au preţuri mai bune.