Ministerul Economiei al Rusiei şi-a îmbunătăţit previziunile pentru 2024 privind exporturile de petrol şi gaze, surse cheie de venituri bugetare, cu 17,4 miliarde de dolari faţă de estimarea anterioară, la 239,7 miliarde de dolari, datorită unei perspective de preţ mai pozitive.
Aşteptările îmbunătăţite pentru afacerile ruseşti cu petrol şi gaze subliniază modul în care Occidentul are dificultăţi să provoace daune de durată economiei Rusiei prin sancţiuni fără precedent, inclusiv plafoane ale preţului petrolului şi restricţii la import, din cauza războiului Moscovei cu Ucraina, conform News.ro.
Documentul arată că exporturile ruseşti de ţiţei cresc la 239,9 milioane de tone (4,8 milioane de barili pe zi) în acest an, de la 238,3 milioane de tone în 2023.
Ministerul se aşteaptă, de asemenea, că preţul mediu al petrolului rusesc vândut pentru export să crească anul acesta la 70 de dolari pe baril, o revizuire în sus cu 5 dolari faţă de o estimare făcută în aprilie. Aceasta este, de asemenea, în creştere de la 64,5 USD în 2023 şi peste pragul de preţ de 60 USD pe baril impus de Occident.
Preţurile gazelor naturale au fost, de asemenea, revizuite în creştere, atât pentru vânzările din Europa, cât şi din China.
Rusia a reuşit să-şi devieze o mare parte din afacerile sale din Europa de la invazia sa în Ucraina, intensificând comerţul cu China şi India.
Revizuirile înseamnă în cele din urmă venituri mai mari. Câştigul de aproape 240 de miliarde de dolari din exporturile de petrol şi gaze în acest an ar reprezenta o creştere de 13 miliarde de dolari faţă de 2023.
Prognoza a fost, de asemenea, crescută pentru 2025, la 236,5 miliarde de dolari, de la 226,2 miliarde de dolari în prognoza anterioară.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că economia globală va eşua fără petrolul şi gazele Rusiei. Vorbind la un forum economic din Orientul Îndepărtat al Rusiei, el a spus că Moscova plănuieşte să continue să pompeze gaze prin Ucraina către Uniunea Europeană, dar că Rusia nu poate forţa Kievul să păstreze acordul de tranzit care expiră la sfârşitul acestui an.
Rusia se aşteaptă ca producţia de gaze să crească în fiecare an până în 2030, limita previziunilor actuale, dar ministerul a revizuit în jos aşteptările atât pentru producţia de petrol, cât şi pentru volumul total al exporturilor de energie.
Rusia participă la eforturile, conduse de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, de a reduce producţia de petrol pentru a susţine piaţa volatilă.
În estimările actualizate, producţia de petrol rusă este văzută în scădere la 521,3 milioane de tone în acest an, de la 529,6 milioane de tone în 2023 şi cu 1,7 milioane de tone faţă de estimarea anterioară.
Perspectivele pentru producţia de petrol în 2025 au fost reduse, potrivit Ministerului Economiei, producţia fiind văzută în continuare în scădere până la 518,6 milioane de tone, o reducere cu 11,4 milioane de tone faţă de prognoza anterioară.
Editor : M.I.