Regulile europene sunt foarte clare în ceea ce priveşte produsele ecologice. În primul rând, pământul utilizat pentru creşterea culturilor trebuie ferit de substanţe chimice timp de mai mulţi ani înainte de a începe producţia.
În plus, este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic, iar producătorii trebuie să ţină o evidenţă a operaţiunilor de zi cu zi. Asta face ca produsele să fie mult mai scumpe.
Spre exemplu, un kilogram de carne de pui bio ajunge la 45 de lei, iar un kilogram de făină costă 10 lei, în vreme ce o sticlă de jumătate de litru de suc natural poate fi cumpărată cu 17 lei.
Cu toate acestea, tot mai mulţi români vor să cumpere produse ecologice. Cererea tot mai mare a făcut să crească şi numărul producătorilor de alimente organice, de la 3.000 în 2006 la 26.000 de mii anul trecut.
În 2012 au fost certificate ecologic 450.000 de hectare
Şi suprafaţa cultivată ecologic a crescut. Anul trecut erau certificate ecologic 450.000 de hectare, de zece ori mai mult decât în 2006. Asta înseamnă puţin peste 3 la sută din suprafaţa totală a terenurilor agricole din România, de 13,3 milioane de hectare.
Dacă ar fi să comparăm cu Germania, ţara cu cea mai lungă tradiţie în domeniu, suntem încă departe. Agricultorii nemţi cultivă aproape un milion de hectare cu produse organice, ceea ce reprezintă 5,9% din suprafaţa totală.
În Germania, piaţa are o valoare de aproape şase miliarde de euro, în timp ce în România nu s-a atins încă pragul de 100 de milioane de euro.
Preţul alimentelor ecologice
Carne de pui 45 lei/kg
Faină albă 10 lei/kg
Dulceaţă 16 lei/220 grame
Suc natural 17 lei/500 ml
Numarul producătorilor ecologici
2006 - 3.409
2007 - 3.834
2008 - 4.191
2009 - 3.228
2010 - 3.155
2011 - 9.703
2012 - 26.736
sursa: Ministerul Agriculturii
Suprafaţa cultivată ecologic
2006 - 45.605 hectare
2007 - 65.112 hectare
2008 - 86.454 hectare
2009 - 110.014 hectare
2010 - 148.033 hectare
2011 - 147.581 hectare
2012 - 450.000 hectare
sursa: Ministerul Agriculturii