Angajaţii din sectorul financiar-bancar sunt cei care aduc cele mai multe beneficii. Aceştia aduc un profit de 2 euro la fiecare euro investit de firmă în salariile lor.
Lucrătorii din industrie şi comerţ produc cele mai mici câştiguri, arată un studiu asupra pieţei muncii.
Mihaela Lupu, specialist în resurse umane: Domeniul bancar a avut cele mai mari îngheţări de salarii si cele mai mici creșteri de salarii, sectoare precum cel automotive, industrie sau chiar share service center, care fac servicii de externalizare pentru companiile altora, au avut creşterile cele mai mari.
Românii sunt cu 16 la sută mai profitabili decât nivelul mediu european. Specialiştii spun că vestea este doar pe jumătate bună, pentru că productivitatea pe ora lucrată este, în continuare, scăzută.
Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri: Pentru a avea o creştere economică, o productivitate superioară, o salarizare superioară pe ora de muncă, trebuie să creştem competenţele muncii noastre.
Salariul mediu din România este de cinci ori mai mic decât media europeană. Angajaţii spun că mari speranţe de creşteri nu au, pentru că patronii caută mereu să mai reducă din cheltuieli.
Angajat: Pentru mai mulţi bani, munceşti mai mult. Dacă vrei mai mult, îţi găseşti două joburi, dacă ai timp.
Angajat: Mai ales particularii... nici atât. Poate la stat.
Potrivit firmelor de resurse umane, angajaţii de la privat câştigă, în medie, cu 20 la sută mai puţin decât cei de la stat.