95% dintre cei care iau bani de la bancă pentru a-şi cumpăra o casă aleg să se împrumute în euro. Deocamdată, este mai avantajos, spun brokerii.
„Dobânzile anuale efective pentru creditele în euro sunt 4,48%, cea mai bună pentru Prima Casă și undeva la 5,42% pentru creditele standard”, spune Diana Ţăruş, broker de credite.
Costurile unui împrumut în lei sar, încă, de 7%. Bancherii au, însă, veşti bune.
„Am venit din zona 9-10% și am ajuns la 6 - 7%. Ne așteptăm ca acest trend să continue și să avem și dobânzi sub 6%”, afirmă Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci.
Mai scumpe, în prezent, decât cele în euro, creditele în lei au însă şi avantaje. „La împrumuturile în lei, avansul este de 15%, în timp ce la împrumuturile în valută, avansul ce trebuie prezentat este de 25%”, adaugă Ionuţ Stanimir.
În plus, pentru cine se împrumută în lei băncile acceptă un grad de îndatorare mai mare.
La finele lunii martie, românii împrumutaseră peste 37 de miliarde de lei, cu aproape 11% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cel mai mult au crescut împrumuturile în moneda naţională, cu 28%, până aproape de 2 miliarde de lei. Pentru creditele în lei majorarea este de 28%. Explicabil dacă ne gândim că bancherii au început deja să scoată din oferte împrumuturile în euro.
Bancherii au convins anul acesta aproape 600 de clienţi să se împrumute în lei pentru a-şi cumpăra o casă.