Românii fug de PFA și se orientează spre SRL-uri

Data publicării:
pfa

Robert Croitoru este unul dintre cei care a renunţat de curând la PFA pentru a-şi face propriul SRL. Lucrează în contabilitate şi a ajuns la concluzia că acum cea mai rentabilă variantă este SRL-ul.

Îmi era mult mai uşor să activez ca PFA faţă de un SRL, unde ai mai multe responsabilităţi faţă de documentele pe care trebuie să le întocmeşti, dar nu poţi să nu ţii cont de impozitele pe care trebuie să le plăteşti, rămân la final de an cu mai mulţi bani activând ca SRL,” spune Robert Croitoru, expert contabil.

În cazul unui mic SRL, fără angajaţi, dările sunt mult mai reduse.

În anul 2016, un SRL trebuie să plătească impozit pe venit 3% şi impozit pe dividende 5% din rezultatul exerciţiului,” adaugă Robert Croitoru.

Ca PFA, ar fi trebuit să plătească în plus contribuţia la pensie, de cel puţin 10,5%, începând cu 1 ianuarie 2016. Asta pe lângă celelalte dări către stat, care erau şi înainte: impozitul de 16% pe venit şi contribuţia la sănătate de 5,5%. În total, o persoană fizică autorizată dă la stat cel puţin o treime din venitul net.

Ca să obţii o pensie majorată sau întreagă trebuie să mai plăteşti în total 26,3%, nu este deloc mai avantajos să mai realizezi o activitate în mod independent, ca PFA,” explică Adrian Benţa, specialist fiscal.

Fuga de PFA şi migrarea către SRL se vede şi în statistici. În luna ianuarie, s-au înfiinţat doar 1.300 de PFA-uri, cu 50% mai puţine faţă de aceeaşi lună din 2015, potrivit Registrul Comerţului. În schimb, numărul de SRL-uri înfiinţate a crescut cu 35%, la peste 6.300. Acum sunt în total 389.500 de PFA-uri, întreprinderi familiale şi întreprinderi inviduale, cu peste 3.000 mai puţine faţă de ianuarie anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri