Românii care fac bani din hobby-uri
Însă cei care nu sunt atât de norocoşi pot transforma hobby-urile în bani în timpul liber. Pot câştiga câteva mii de lei pe an, arată un studiu realizat de cei de la Visa, care mai arată că mulţi români sunt descurajaţi să îşi transforme pasiunea în afaceri.
Mulţi se tem de birocraţia pe care trebuie să o îndure dacă vor să încaseze banii în condiţii legale. Trei sferturi dintre români au un hobby pe care îl pot transforma în bani în timpul liber, însă doar 40% chiar sunt dispuşi să îşi transforme pasiunea într-o afacere, arată un studiu realizat de Visa.
Unii dintre cei care deja au început să îşi exploateze hobby-urile au ajuns să câştige sume destul de mari, de ordinul miilor de lei. Cele mai profitabile pasiuni sunt cele din domeniul construcţiilor, renovărilor şi decoraţiunilor interioare, care pot aduce 5.900 de lei pe an, urmate de cele din domeniul designului, care aduc peste 5.800 de lei. Pasiunea pentru fotografie poate aduce venituri anuale de peste 5.700 de lei, iar cea pentru gătit - peste 5.500 de lei.
Aceşti bani nu pot acoperi cheltuielile unei persoane pe un an întreg. Cel mult îi permit să aibă anual o vacanţă în străinătate. Totuşi, acestea sunt sumele care pot fi câştigate în timpul liber, după ieşirea de la serviciu sau la final de săptămână. Cine are suficientă îndemânare îşi poate transforma pasiunea dintr-o afacere de week-end într-una cu normă întreagă care să îi aducă venituri mult mai mari. Dar, ca să îşi transforme hobby-ul în principala sursă de venit, trebuie să sacrifice timp şi bani, inclusiv în promovare.
Cea mai facilă formă de promovare a pasiunii transformate în afacere este prezenţa pe reţelele de socializare. Două treimi dintre cei care vor să câştige bani de pe urma hobby-ului intenţionează să îşi promoveaze pe Facebook şi Twitter produsele şi serviciile. 60% vor încerca să se bazeze şi pe recomandări din partea prietenilor şi a clienţilor mulţumiţi şi doar 47% au de gând să îşi facă un site de prezentare.
E o chestiune de costuri. Înfiinţarea unei pagini de Facebook este gratuită. Înfiinţarea unui site are diverse costuri, de la cumpărarea adresei de internet, până la închirierea spaţiului virtual pe care este găzduită pagina. Iar fiecare leu contează având în vedere că persoanele care vor să îşi transforme hobby-ul în afacere nu sunt dispuse să cheltuiască prea mult cu dezvoltarea sa.
Jumătate dintre cei chestionaţi spun că principala sursă de finanţare a afacerii lor vor fi propriile economii. Aproape un sfert se vor împrumuta de la prieteni şi familie pentru transformarea hobby-ului într-o afacere. Iar 11% se gândesc să apeleze la o formă neconvenţională de finanţare, cum ar fi crowdfunding-ul. Mai exact, îşi postează ideea pe site-uri specializate cu acest tip de finanţare şi încearcă să atragă sume mici de bani de la cât mai multe persoane.
Marea temere a celor care vor să câştige bani de pe urma hobby-ului este birocraţia. Trebuie să îşi înfiinţeze ori o firmă ori să lucreze ca persoană fizică autorizată şi să achite impozit pentru toţi banii încasaţi, ceea ce ar putea fi o bătaie de cap prea mare pentru cei care deja au un salariu.
- Etichete:
- români hobby
- hobby bani
- bani angajați hobby
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News