România, reclamată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Data publicării:
21032013 20m 20cjue 20energie-56076

Penalizarea României va fi aplicată dacă instanţa de la Luxemburg va găsi acuzaţiile întemeiate. În total, Comisia Europeană propune sancţionarea a trei ţări, - România, Polonia şi Cipru, - pentru că nu şi-au aliniat legislaţiile la normele europene.

În privinţa României, executivul comunitar consideră că Bucureştiul nu are legi clare privind protecţia consumatorilor de energie electrică şi gaze. În plus, nici sarcinile autorităţilor de reglementare de pe piaţa energetică. Acesta este doar un pas din procedura de enfrigement la adresa României. Penalizarea financiară va intra în vigoare doar de la data la care CJUE va da o decizie în acest sens, iar instanţa ar putea hotărî chiar şi o amendă dublă faţă de cea solicitată de Comisia Europeană.

Transpunere parțială a directivelor

„Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție în cazul României, care nu a transpus decât parțial directivele privind deschiderea pieței gazelor și pe cea a energiei electrice. Ambele directive ar fi trebuit transpuse până pe 3.03.2011. În consecință, Comisia Europeană cere astăzi Curții de Justiție să impună României o penalizare zilnică de 30.000 de euro pentru fiecare directivă în parte”, a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

CE propune sancționarea României cu o penalizare zilnică de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curții în acest sens până la transpunerea directivelor în legislația națională, se spune într-un comunicat al Executivului european.

„Nivelul acestei penalități este stabilit ținând cont de durata și de gravitatea încălcării (...) Curtea va decide valoarea finală a penalităților zilnice”, se arată în comunicatul Comisiei.

Comisia a transmis României în luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere în întârziere privind transpunerea celor două directive, care au fost urmate în februarie 2012 de avize motivate.

A doua reclamație la CJUE

România a mai ajuns în dezbaterea CJUE, într-o cauză introdusă de Comisie, în decembrie 2009, pentru constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru privind Conservarea păsărilor sălbatice – Arii de protecție specială – Desemnare insuficientă ca număr și ca suprafață.

Hotărârea Curții însă, din 14 aprilie 2011, respingea acțiunea CE ca inadmisibilă și obliga Comisia la plata cheltuielilor de judecată.

Curtea „trebuie să se constate că punerea în întârziere nu a identificat în mod suficient neîndeplinirea reproșată ulterior României în avizul motivat și că procedura precontencioasă nu și-a atins obiectivul de a garanta dreptul statului membru în cauză de a-și prezenta observațiile cu privire la criticile formulate de Comisie, astfel încât acțiunea trebuie declarată inadmisibilă”, se arăta în decizia CJUE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”