După ce industria şi-a redus motoarele, întreaga economie este trasă în jos, ca într-un joc de domino, explică specialiştii în domeniu, dar şi oficialii.
„Din păcate închiderea multor fabrici din România, precum şi scăderea consumului la populaţie se simte”, a declarat Constantin Niță, ministrul pentru Energie.
„Avem şi noi să ne punem şi în cap acum energie”, a glumit Remus Borza, preşedinte CA Hidroelectrica.
Practic, producătorii de energie sunt forţaţi să oprească centralele, iar asta va duce la pierderi şi disponibilizări în companiile energetice. Pe de altă parte, preţurile la energie pentru populaţie vor continua să crească cu aproximativ 10 procente anual, deşi nu avem ce face cu energia produsă.
„Explicaţia demagogică şi simplistă este piaţa unică europeană în domeniul energiei. De fapt o piaţă în care majorăm administrativ, trimestrial, cu nişte procente pe care nu le explică nimeni de ce atât şi în ritmul acesta şi până la ce preţ vrem să ajungem”, a spus Cristian Pârvan, secretar general Asociaţia Oamenilor de Afaceri.
În fiecare secundă, România pierde mii de euro pe energia irosită.
Unul dintre motivele pentru care nu putem exporta îl reprezintă faptul că autorităţile au abandonat proiectul cablul submarin, care stabilea modalitatea de vânzare a surplusului de energie în Turcia.