Pandemia a grăbit digitalizarea serviciilor publice, dar chiar și așa, România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește abilitățile angajaților de a folosi un calculator. Mai bine de o treime dintre angajați au doar cunoștiințe elementare. Asta nu i-a împiedicat pe unii dintre angajații de la stat să fie recompensați ani de zile cu un spor consistent pentru munca la calculator, lucru care l-a luat prin surprindere inclusiv pe premierul Florin Cîțu.
Avem cei mai mulți IT-iști din Europa Centrală și de Est, dar asta nu ne ajută nici în ziua de azi să găsim antidotul dosarului cu șină. El e sfânt atunci când ajungem la administrațiile publice. Unul dintre motive e că România e codașa Uniunii Europene la competențele digitale ale angajaților.
Spre comparație, fruntași la acest capitol sunt elvețienii (țară care nu este în UE, dar are relații speciale cu comunitatea europeană - n.r.). Aici, aproape 40% dintre angajații de la stat știu să folosească calculatorul.
Un alt paradox în ceea ce privește țara noastră îl reprezintă faptul că avem cea mai bună conexiune la internet din lume, însă două din 10 persoane, cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani, nu au folosit niciodată internetul, iar cei mai mulți români care nu se conectează la internet sunt din județele din sud-estul țării, potrivit unui raport al unei companii de consultanță.
Rețelele sociale și apelurile video sunt principalele motive pentru care apelăm la internet. Utilizarea serviciilor bancare online, a cumpărăturilor sau citirea știrilor sunt activitățile cele mai scăzute pe internet, nu doar în România, ci și în rândul celorlalți cetățeni din țările membre UE.
În România, competențele digitale sunt de nivel elementar. Toate acestea sunt efectul faptului că educația digitală în România nu se predă temeinic la școală, iar firmele investesc în cursuri de pregătire foarte rar.