Unul dintre comercianţii mondiali de aur speră să vândă în acest an în România, prin intermediul băncilor, aur în valoare de 15 milioane de euro. Lingouri ştanţate şi monede.
„Important este să şi reuşim, o jumătate de tonă de aur. Mulţi investesc cam 10% din ceea ce deţin în monedă, pe lângă depozite, cash sau alte investiţii”, a afirmat Liviu Dumitrescu, distribuitor produse din aur.
În 2013, însă, investiţia în aur nu a mai fost la fel de profitabilă ca în anii trecuţi. Pe pieţele internaţionale, preţul metalului preţios a scăzut cu o treime - de la 1.900 la 1.200 de dolari pe uncie. S-a văzut şi în cantitatea de aur cumpărată de români de la bănci.
„Vânzările au fost în jur de 400 de kilograme”, a declarat Laura Hexan, şeful Departamentului de Produse de Trezorerie Retail.
În jos au mers şi vânzările de bjuterii.
„În momentul de faţă vânzările de bijuterii cred că nu exagerez să afirm că sunt undeva la o treime, deci circa 5 tone”, a spus Mihail Pacioianu, preşedintele asociaţiei bijutierilor.
„Dacă înainte se vindeau lanţuri şi de 100 de grame, acum media e undeva la 5-10 grame”, a mărturisit Simona Bălan, reprezentantul unui magazin de bijuterii.
Un gram de aur costă acum 30 de euro, ceea ce înseamnă că o monedă de 3 grame ajunge la 90 de euro, iar un lingou de 50 de grame la 1.500 de euro.
România deţine o rezervă semnificativă de aur. La Roşia Montană, spre exemplu, resursa totală de metal preţios este estimată la 300 de tone. La cotaţia actuală, ar însemna că România are în subsol aur de 9 miliarde de euro.