Premierul vrea să trecem la euro în a doua jumătate a anului 2019, atunci când România va prelua şi şefia Uniunii Europene. Până atunci însă, ar vrea să consulte şi populaţia cu privire la schimbarea monedei naţionale.
„Cred că ar fi un lucru foarte bun ca înainte de a intra efectiv, în 2019, să avem și un referendum pe această temă, pentru că totuși e o schimbare extrem de importantă. O să vedem în 2017, 2018, dacă suntem pregătiți pe partea tehnică, va fi o decizie politică atunci”, spune premierul Victor Ponta.
Guvernatorul BNR este mult mai rezervat decât premierul, când vine vorba de stabilit termene precise. Mugur Isărescu spune că aderarea la euro trebuie să aibă loc „la timpul potrivit”. Până atunci, autorităţile ar trebui să rezolve problemele cu infrastructura, şomajul din rândul tinerilor şi absorbţia încă mică a fondurilor europene.
„În ciuda faptului că a fost criză, România a îndeplinit toate cele patru criterii din tratatul de la Maastricht. Corecţia greşelilor de politici economice este întotdeauna dureroasă. Nu faceţi greşeli pentru că este foarte dificil de corectat în viitor”, e de părere guvernatorul BNR.
Detaliile privind consultarea populaţiei pentru trecerea la euro trebuie stabilite de preşedintele Klaus Iohannis. Doar el poate iniţia un referendum. Şeful statului a anunţat deja că-şi doreşte consens politic şi va avea consultări cu partidele şi cu specialiştii BNR, pentru a pune la punct o strategie comună.
Aderarea la zona la euro a fost, până acum, o ţintă mişcătoare. Primul obiectiv a fost ianuarie 2014, dar s-a dovedit nerealist. Apoi, autorităţile au sperat să poată trece la euro în 2015, însă nici acest termen nu a fost atins.