România a luat 9,9 miliarde de euro fonduri structurale, din 2007 şi până acum. A avut la dispoziţie 19 miliarde, din care mai putem primi bani doar până la finalul lui 2015. În prima parte a acestui an au fost blocate o parte din programele de competitivitate, resurse umane şi mediu . Înseamnă că plăţile către beneficiari au fost acoperite din banii statului, iar facturile pentru decontare vor fi trimise abia acum Comisiei Europene.
Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene: „Riscul cel mai mare de dezangajare aparţine programului operaţional sectorial pt dezvoltarea resurselor umane. Avem de trimis până la sfârşitul anului către Comisia Europeană o sumă de aproximativ 500 de milioane de euro”.
Statul va cheltui alte 1,5 miliarde de euro din fondurile viitoare pentru a acoperi greşelile din trecut în sectorul transporturilor.
Radu Limpede, consultant în programe europene: „Este o găselniţă contabilicească, se vor reporta rezultate mai mari pe o anumită perioadă, dar sacrificând noua perioadă de programare şi noul buget”.
Pentru că România a luat puţin peste 1 miliard de euro din fonduri europene în prima parte a acestui an, ţinta de absorbţie de 80% avansată de fostul ministru - Eugen Teodorovici - este deja un obiectiv ratat, spun consultanţii. Doar în luna august, pentru toate programele operaţionale, României i-au fost rambursate 146 de milioane de euro pentru proiectele derulate. Şi a trimis spre decontare Comisiei facturi de doar 137 de milioane de euro.
Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători: „Ministerul Fondurilor poate accesa baza de date a Ministerului de Finanţe pentru a vedea care este situaţia oricărei firme, nu trebuie să mă pună pe mine întreprinzator să mă duc sa iau certificate de datorii şi să le prezint Ministerului Fondurilor Europene”.
România va pierde 800 de milioane de euro şi din fondurile pentru agricultură pentru că unii beneficiari nici măcar nu au început proiectele.