George are o afacere online: vinde pantofi, iar în demonstraţia făcută ne arată o parte din impozitele şi taxele pe care trebuie să le plătească statului. Ideea de a-şi înfiinţa firmă într-un paradis fiscal i-a venit acum un an şi jumătate, după ce un partener de afaceri din Asia i-a cerut servicii de promovare online pentru un business similar.
„Am ales Belize pentru că era o taxă de doar 500 de euro anual şi Letonia ca ţară gazdă pentru contul bancar, o ţară a uniunii europene. Banii rămân în firma din Belize şi, dacă vreau să îi folosesc, va trebui să îi scot cu cardul sau să îi transfer în conturi personale, iar la final de an fiscal să-i declar la Fisc că am avut venituri şi să plătesc impozitul de 16% pe persoană fizică”, spune George, antreprenor.
Sunt zeci de siteuri care înfiinţează firme în astfel de paradisuri fiscale spune antreprenorul.
George, antreprenor: Până în 10.000 de euro pe care i-aş fi putut da fără nicio problemă statului român dacă impozitele ar fi fost rezonabile.
Reporter Digi24: Şi toţi banii ăştia au trecut prin firma din Belize...
George, antreprenor: Da, şi s-au împărţit între statul din Belize şi banca din Letonia.
Problema este că şi afacerile ilegale rulează bani prin asemenea firme ca să şteargă urmele care duc spre patroni spun specialiştii fiscali.
„Nu vorbim doar de evaziune fiscală și de frauda fiscală, de companii care încearca să ascundă venituri ilicite. Panama este doar începutul o să apară şi alţii”, spune Diana Coroaba, specialist fiscal PwC.
„Ele sunt legale, aceste companii offshore. Trebuie văzut în ce măsură ele au fost folosite în scopul de spălare de bani”, declară Radu Gheţea, președinte CEC.
Printre ţările cu care România nu are acord de schimb de informaţii fiscale sunt Panama, Insulele Caiman şi Insulele Sheyshels.