Nestle își închide fabrica de la Timișoara, după 20 de ani aproape în care cea mai mare companie de produse alimentare din lume a produs acolo dulciuri și băuturi. Anunţul a fost făcut în această dimineaţă de reprezentanţii Nestle, care au, în oraşul de pe Bega, o fabrică în care lucrează aproape 400 de angajaţi. Aceştia vor fi disponibilizaţi şi vor primi salarii compensatorii. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, nu consideră însă că există motive de îngrijorare.
„Îmi pare rău că are loc această retragere. Nu am ştiut nimic despre ea. Nu m-a anunţat nimeni. Nu-i cunosc explicaţiile, dar nu va fi nicio nenorocire. Din fericire, nu se va întâmpla aşa ceva pentru că Timişoara este în plină dezvoltare. Este un deficit de forţă de muncă şi, în mod sigur, cei care au fost angajaţi acolo îşi vor găsi alte locuri de muncă poate chiar mai bune”, a spus Nicolae Robu la Digi24.
„Evident că nu este plăcut pentru nimeni să-şi piardă un loc de muncă la care s-a obişnuit, de care este mulţumit, dar eu le ţin pumnii celor care ajung în situaţia asta şi le spun să aibă curaj şi încredere pentru că în Timişoara vor găsi cu certitudine locuri de muncă pentru că ştiu ce deficit este. Timişoara a crescut enorm în ultimii ani şi ca populaţie şi din toate punctele de vedere. Ca populaţie, prin noii timişoreni, veniţi tocmai la locurile de muncă vacante aici”, a adăugat edilul.
Comunicatul Nestle:
Nestlé România și-a anuntat pe 10 ianuarie intenția de a începe demersurile pentru închiderea unității sale de producție din Timișoara până la finalul lunii mai 2019. Conducerea a informat angajații cu privire la intenția de închidere a fabricii și a demarat discuțiile cu sindicatul și angajații pentru a găsi soluția cea mai potrivită pentru cele 388 de persoane vizate.
"Inchiderea unitatii de productie din Timisoara este o decizie extrem de dificilă, luată după analize amănunțite și după implementarea tuturor alternativelor. Pe plan local, Nestlé își desfășoară activitatea pe o piață care trece printr-o perioadă de schimbări rapide, caracterizată de noi tipare de consum și deficit de muncă, într-un mediu competitiv. Analizăm toate opțiunile pentru a oferi sprijinul necesar colegilor noștri. Prioritatea noastră constă în atenuarea acestei schimbări în raport cu angajații noștri.” a declarat Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România.
Fabrica din Timișoara a fost achiziționată de Nestlé în anul 2000 și are o producție anuală de peste 10.000 tone de dulciuri și cafea. Pentru a se adapta la contextul în schimbare, Nestlé a căutat o soluție sustenabilă care să ofere flexibilitatea necesară în producție pentru toate mărcile sale. Fabricarea produselor Nestlé va continua în alte locații în încercarea de a simplifica procesele și de a funcționa mai eficient, astfel încât consumatorii să nu fie afectați.
Cele 30 de persoane angajate la Nestlé Regional Cost Competence Centre din Timișoara – centrul de servicii financiare al Nestle – nu sunt afectate de această decizie și își vor continua activitatea într-o nouă locație în centrul orașului.
”Am inițiat un amplu proces de consultare cu angajații și cu sindicatul pentru a identifica cele mai bune soluții prin care putem să ne susținem oamenii în această perioadă. Explorăm toate căile posibile, de la asistență în găsirea de noi locuri de muncă sau în dobândirea abilităților necesare în procesul de reangajare și până la organizarea unor târguri de locuri de muncă în incinta fabricii. Angajații care vor fi disponibilizați vor beneficia de salarii compensatorii în funcție de vechimea lor în companie.", a declarat Jackie Avery, Director Resurse Umane Nestlé România.
În același timp, Nestlé își reafirmă angajamentul față de piața din România, continuând investiția atât în mărci puternice, cât si în dezvoltarea sustenabilă a activității companiei în ansamblu.
Nestlé isi va continua activitatea cu ajutorul echipelor din sediul central din București, biroul Regional Cost Competence Centre din Timișoara, și echipei de vânzări active în întreaga țară.