Pentru BCR mai lucrează acum sub 7.100 angajaţi, iar în tot sectorul bancar românesc au mai rămas 60.000 de salariaţi. Restructurarea personalului a început anul acesta şi ar mai fi de tăiat circa 400 de posturi până în vara următoare.
Reţeaua de sucursale a fost şi ea redusă cu peste 60 de puncte de lucru până acum. Restructurarea ar urma să aducă BCR economii importante, în condiţiile în care banca şi-a propus să termine anul cu profit.
Anul trecut, BCR a avut o pierdere record de 277 de milioane de euro din cauza exploziei provizioanelor. Banca a reuşit să revină pe plus anul acesta.
Cele mai recente date, la finalul primelor nouă luni, arată că BCR a avut un profit de 127 de milioane de euro. Câştigul este însă unul excepţional, care a venit în parte pentru că banca a folosit la capitalizare provizioane făcute anterior. Banca este însă măcinată de creditele neperformante, iar împrumuturile noi sunt puţine. Este, de fapt, o problemă generală în sistemul bancar. La BCR, rata neperformantelor este de aproape 30 la sută, peste nivelul nivelul mediu de 21,5 la sută din sistemul bancar.
Performanţele mai slabe ale băncii s-au reflectat şi în valoarea sa, potrivit Ziarului Financiar. Ultima corecţie făcută de grupul-mamă Erste la fondul comercial al filialei arată cât de mult s-a depreciat investiţia făcută de austrieci.
La preluarea controlului asupra BCR, acum opt an, austriecii au plătit o sumă uriaşă - peste 3,7 miliarde de euro. Acum, după mai multe ajustări ale fondului comercial, care este dat de diferenţa dintre preţul de achiziţie şi valoarea activelor nete, banca a ajuns la o valoare de 850 de milioane de euro. Practic, în anii de criză, Erste a pierdut peste 2,8 miliarde de euro din valoare filialei din România.