Praktiker vrea să vândă magazinele din România şi îşi caută cumpărător. Grupul german trece printr-o restructurare dură şi pare pregătit să renunţe la piaţa de aici, dupa ce mulţi ani s-a încăpăţânat să stea cu toate că afacerile mergeau prost. Au existat multe speculaţii despre un exit al Praktiker şi nici de data aceasta informaţia nu este confirmată oficial, ci indirect.
Intenţia de vânzare a fost dezvăluită de un raport al administratorului unui complex comercial din Iaşi, care arată că grupul german este în căutarea unui cumpărător pentru afacerea din România. Praktiker a angajat Casa de Insolvenţă Transilvania pentru restructurarea afacerii şi acest administrator caută acum cumpărător.
Reţeaua este compusă din 27 de magazine, toate închiriate. Cifra de afaceri din 2012 - ultimele date disponibile - a fost de 146 de milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de anul precedent, dar la mai puţin de jumătate faţă de anii de boom. Criza, dar şi apariţia mai multor competitori pe piaţă a lovit puternic Praktiker, prima reţea de bricolaj deschisă în Romania.
Este greu de estimat la cât se va ridica o eventuală tranzacţie. Preluarea Bricostore de către britanicii de la Kingfisher s-a făcut pentru 75 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro au fost datorii preluate de noul proprietar. Fără datorii, afacerea Bricostore s-a vândut la circa 2,7 milioane de euro pentru fiecare magazin din portofoliu. Păstrând proporţiile, afacerea Praktiker ar putea să aibă un preţ de pornire de circa 70 de milioane de euro, la care s-ar adăuga şi alte responsabilităţi. Aproape sigur nu va fi recuperată investiţia, care în cei 11 ani de prezenţă s-a ridicat la 260 de milioane de euro.
Cumpărătorul poate specula însă situaţia grea în care se află Praktiker. Grupul-mamă este în insolvenţă, o procedură pe care a evitat-o în România. În plus, deja a vândut mai multe active pentru a-şi reduce pierderile şi datoriile.
În 2012, grupul avea la nivel internaţional pierderi de circa 500.000 de euro. Încă din 2011, acţionarii Praktiker au cerut ieşirea de pe pieţele din Europa de Est, generatoare de pierderi, însă administratorii au refuzat să renunţe la aceste afaceri în speranţa unei reveniri. Dacă ar fi închis magazinele din Europa de Est, germanii ar fi făcut o economie de până la 70 de milioane de euro.
Posibila retragere a Praktiker coincide cu ascensiunea Kingfisher. Au preluat Bricostore, pe care le rebotează Brico Depot, dar încearcă şi extinderea. Grupul britanic s-a arătat la un moment dat interesat de preluarea lanţului BauMax. Kingfisher ar dori să cumpere şi lanţul Praktiker din Polonia. Reţeaua din România nu a fost în discuţie, dar acum situaţia s-a schimbat.
Business Club