Autoritaţile europene reproşează României că în documentul trimis de Guvern nu sunt prezentate clar priorităţile de finanţare pentru perioada 2014-2020, când România va avea la dispoziţie 40 de miliarde de euro. Criticile sunt dure: programul este incoerent şi nu există o legătură între obiective şi priorităţi.
„Este o situaţie care, după părerea mea, se înscrie la capitolul grav, gravitate extremă. Ştiţi de ce? Pentru că întreaga viziune guvernamentală pentru acest mandat este bazată pe accesarea fondurilor comunitare”, a spus profesorul de economie Mircea Coşea.
Cea mai mare problemă este la Transporturi, unde experţii CE reclamă lipsa unui plan de investiţii pe termen lung. Este vorba despre aproape 7 miliarde de euro.
A fost semnalată şi lipsa unui Master Plan pe Transport. Oficialii europeni atrag atenția că există pericolul ca întregul program cu fonduri europene pentru marile proiecte de infrastructură să fie blocat în absenţa acestui Master Plan.
În document au fost propuse proiecte neeligibile, ceea ce arată că aceia care au trimis documentul nu ştiu ce fel de proiecte pot fi finanţate cu bani europeni.
„O altă observaţie este cea care spună că Guvernul dă dovadă de lipsă de capacitate de analiză. Este unul dintre cele mai grele afronturi pe care, de când sunt în Consiliu European, lâam văzut în Consiliul European”, a spus preşedintele Traian Băsescu.
Invitat săptămâna trecută la Digi24, premierul Victor Ponta a minimalizat criticile Comisiei Europene: „Este o mică petardă, că se practică chestia asta”.
Comisia Europeana vrea să evite situaţia din perioada 2007-2013, când s-au cheltuit fără folos bani europeni pentru programe de resurse umane.
„Să cheltuieşti 5-6 milioane de euro pentru a crea 3-4 locuri de muncă...hmmm, nu ştiu dacă este tocmai rentabil”, spunea Elena Iorga, director de programe Institutul pentru Politici Publice.
Principala vină în redactarea acestui document o poartă ministerele, cred reprezentanţii mediului de afaceri.
Oficialii Comisiei Europene spun că în documentul primit nu există o legătură între obiectivele de dezvoltare ale României şi alocarea finanţărilor. Probleme sunt în sectorul IMM-urilor, cel energetic, dar şi pe piaţa muncii, unde nu au fost luate măsuri clare. Oficialii Comisiei Europene spun că nu au fost identificate grupurile țintă care să beneficieze de programele finanțate din banii europeni.