Tone de fructe şi legume intră în România la preţuri de sub 1 leu pentru un kilogram şi ajung în pieţe de aproape zece ori mai scumpe. Sunt firme care importă căpşunile cu 0,95 de lei pe kilogram, iar în piaţă fructele se vând cu 8 lei. Strugurii intră în ţară cu 0,94 de lei, iar în piaţă costă 7,9 lei, iar cartofii sunt importaţi cu 0,14 lei şi sunt cumpăraţi de consumatori cu 2,5 lei. Din afacere câştigă atât importatorii, cât şi intermediarii, iar păgubiţii sunt statul şi consumatorii.
Discuție reporter Digi24-samsar:
„- Dacă poţi să îmi dai fără factură...
- Eu îţi dau şi fără factură! Din cauza asta te întrebam... nu trebuie să ai firmă, nu trebuie să ai nimic.”
Discuție reporter Digi24-samsar:
„- Îmi daţi şi factură?
- Ce factură?
- Păi nu îmi daţi?
- Pe aia? Dacă nu vreţi să o luaţi, lăsaţi-o!
- Păi o iau, de ce?
- Pentru că nu pot să vă fac factură.”
Două lăzi de fructe au costat 78 de lei. Reporterii nu au primit nici o factură, nici o chitanţă sau bon fiscal. Din această afacere statul pierde 18 lei, bani care s-ar fi putut duce pe încasarea TVA-ului.
Echipa Digi24 a mers cu experimentul mai departe. Am încercat să demonstrăm că oricine poate deveni intermediar, fără a avea nevoie de niciun act şi fără a plăti vreo taxă la stat. Evident, produsele devin tot mai scumpe, pe măsură ce lanţul intermediarilor se lungeşte.
Discuție reporter Digi24-samsar:
„-Avem două lădiţe de cireşe şi de căpşune şi vrem să le dăm.
-Cu cât aţi luat căpşunile?
-Vă dau căpşunile cu 6 lei... văd că aveţi cu 8 lei, şi cireşele le-am luat mai ieftin şi vi le dau mai ieftin.
-Păi normal că le-aţi luat mai ieftin!”
Cum funcționează comerțul nefiscalizat
Iată cum poate fi fraudat statul: depozitul comandă fructele din Turcia, iar acestea intră în ţară printr-o firmă fantomă, deţinută tot de depozit. La graniţă, importul este subevaluat pentru ca firma fantoma să plăteasca TVA mic.
De exemplu, un transport de 20.000 de euro intră în țară cu 5.000 de euro, iar statul pierde 3.600 de euro din diferența de TVA. Vameşii închid ochii şi la cantitatea de marfă care intră în ţară, iar în acte apare o cantitate mai mică decât cea reală. Firma vinde apoi fructele către depozit cu prețul real, de 20.000 de euro. Face un profit uriaș, dar nu plătește statului TVA-ul şi impozitul pe profit.
Între timp, societatea cumpără alte produse, după care dispare sau este vândută, iar statul nu mai poate recupera paguba. Depozitul vinde şi el marfa la valoarea reală, ca să nu aparară în acte cu profit şi să nu plătească impozit. Fructele care au intrat în țară fără acte sunt vândute pe piața neagră şi ajung în pieţe cu adaosurile comerciale ale intermediarilor şi vânzătorilor.
Demersul echipei noastre a fost unul pur demonstrativ. Evident, reporterii Digi24 nu au vândut marfa. Însă, intermediarii veritabili comercializau în piaţă cireşele chiar şi cu 15 lei kilogramul, adică aproape dublu faţă de preţul pe care fructele îl au în depozitele engros. Iar căpşunile din import se vând şi ele cu 8 lei în pieţele din Bucureşti, deşi suntem în plin sezon al acestor fructe, iar în piaţă ne-am aştepta să găsim doar fructe româneşti.
Citiți și Samsarii umflă prețurile legumelor și fructelor. Producător: Nu trebuie să mănânce şi ăia?