„2013 va fi un an de cotitură pentru industria regenerabilelor. Sute de proiecte vor eșua pentru că piața va cădea”, a susținut Remus Borza.
Fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, companie care a ieșit din insolvență, a explicat că România se confruntă pentru prima dată cu un excedent de producție, țara noastră fiind, în ultimii 23 de ani, într-un deficit energetic.
„Surplusul de energie generat de această industrie regenerabilă, coroborat cu un fenomen foarte interesant, scăderea consumului, au dus la scăderea megawatului în piață”, a mai spus administratorul judiciar. El a arătat că un fenomen similar s-a produs și în domeniul imobiliar înainte de a se prăbuși.
Guvernul român a decis în iunie să amâne acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare megawatt produs de centralele hidroelectrice, eoliene şi solare. Acestea vor fi însă recuperate începand din 2018.
Decizia a nemulţumit investitorii în astfel de unităţi de producţie a electricităţii.
Recent, grupul CEZ a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la decizia României de a amâna acordarea subvenţiilor sub forma certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă. Compania cehă estimează că această măsură îi va aduce pierderi de 230 milioane euro.