REGULI NOI PENTRU BĂNCI. Autoritatea Bancară Europeană le obligă să fie tolerante cu datornicii

Data publicării:
contracte banci mediafax-1

FOTO: MediafaxFoto

Noul set de reguli pentru bănci vine de la Autoritatea Bancară Europeană şi prevede ca variante de ajutorarea a clienţilor cu credite ipotecare refinanţarea, extinderea perioadei de returnare a împrumutului, amânarea plăţii ratelor, dar şi reducerea dobânzii. Toate au ca scop reducerea datoriei celor aflaţi în prag de incapacitate de plată.

În prezent, doar două bănci din România aplică aceste etape, însă doar în cazul clienţilor bun-platnici, promiţând reduceri chiar şi de 40 la sută din restul de plată.

Încercăm să pregătim noua legislaţie. Produsul vine în ajutorul clienţilor care întâmpină probleme, care au plătit până acum în mod constant”, spune Dana Demetrian, director al unei bănci comerciale.

Pentru cei care au deja restanţe mari, însă, directiva europeană care va intra în vigoare în 2016 nu aduce nicio uşurare, pentru că nu se aplică retroactiv, adică împrumuturilor luate înainte de martie 2016. Aşadar, pentru cei ajunşi deja în prag de executare silită, singura soluţie este negocierea cu băncile. O soluţie care însă n-a prea funcţionat până acum, susţine un grup de clienţi.

În toată această perioadă nu au dat dovadă de responsabilitate şi disponibilitate pentru rezolvarea situaţiilor grave în care se găsesc clienţii împrumutaţi în valută”, a declarat Cătălin Voivozeanu, reprezentant Grupul clienţilor cu credite în franci.

Avocaţii băncilor invocă faptul că instituţiile de credit nu pot prelua întreg riscul valutar în cazul împrumuturilor ipotecare.

Riscul trebuie împărţit. Dacă riscul valutar este cu totul în sarcina împrumutătorului, acesta va creşte marja şi va fi automat redus accesul la acest gen de credit”, a explicat avocatul Stan Târnoveanu.

S-au schimbat reglementările. Sunt multe lucruri care se iau în calcul în momentul în care se acordă un credit”, spune Gheorghe Marinel, director al unei bănci comerciale.

Între timp, băncile mari caută să scape de creditele cu restanţe mari, pentru care caută cumpărători printre recuperatorii de datorii.

Ratele restante ale românilor cu întârzieri mai mari de trei luni valorează în momentul de faţă 6 miliarde de euro. O parte din aceste credite vor fi vândute către recuperatorii de creanţe. Una dintre cele mai mari bănci din România a anunţat deja că va vinde un pachet de credite cu probleme în valoare de peste trei miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...