Companiile care-și plătesc angajații cu salariul mediu pe economie, de 2.300 lei brut pe lună, vor economisi, după reducerea CAS, aproape 120 de lei lunar. Banii rămân în companii şi pot fi folosiţi pentru creşterea profitului, pentru investiţii, angajarea de noi oameni sau majorarea salariilor.
„Am făcut un calcul și pot în momentul de față să exprim certitudinea că, încurajând angajatorii, pe piața forței de muncă, la fiecare 20 de locuri de muncă existente se poate crea încă unul”, a spus ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Este un calcul optimist, care nu ţine cont de realităţile economice, susţin specialiştii.
„Acum, șmecherește, reducerea CAS este vândută, din păcate, la pachet cu niște taxe care au fost introduse recent. nu erau, nu le plăteam, taxa pe stâlp, supraacciza. Per ansamblu, la nivel de mediu privat, efectul va fi aproape nul”, spune economistul Cristian Păun.
Reducerea CAS de la 1 octombrie va provoca un gol în buget de 4,8 miliarde de lei. Autorităţile speră să acopere încasările mai mici prin înmulţirea controalelor făcute de Fisc în rândul firmelor. O măsură care nu a produs încă efectele scontate, recunosc oficialii de la Finanțe.
„Au fost perioade în care planul de încasări nu a fost realizat, ceea ce per total a condus la o nerealizare, însă tendinta este de îmbunătățire a acestor performanțe”, spune Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
Deocamdată, în prima jumătate de an, autoritățile au adunat în buget puțin peste 100 de miliarde de lei, adică 95% din ceea ce și-au propus să adune de la firme și populație.