Mai multe bănci influente, precum Goldman Sachs dar şi uriaşa Bancă Industrială a Chinei, propun ca Bursa de Metale a Londrei să înfiinţeze o platformă de tranzacţionare pentru aur şi argint. Dar, potrivit Financial Times, JP Morgan şi HSBC încearcă să oprească înfiinţarea noii platforme.
Miza acestei confruntări este piaţa de 5.000 de miliarde dolari a tranzacţiilor cu aur din capitala Marii Britanii. În mare parte sunt tranzacţii directe, de la vânzători la cumpărători. Până anul trecut, aceştia au avut ca referinţă un preţ mediu calculat de două ori pe zi pe baza datelor comunicate de mai multe bănci mari din întreaga lume, inclusiv de Goldman, JP Morgan şi HSBC.
Însă acel sistem a ajuns să fie puternic criticat pentru lipsa transparenţei. Ba mai mult, investitorii din Canada au intentat un proces colectiv în care cer despăgubiri de un miliard de dolari pe motiv că băncile ar fi manipulat piaţa aurului prin datele raportate pentru stabilirea preţului de referinţă în ultimii zece ani.
Sub aceste presiuni, modalitatea de calcul s-a schimbat. Însă nu foarte mult. În continuare este raportat un preţ de referinţă al aurului de două ori pe zi. Cu toate acestea, media nu mai este calculată în funcţie de informaţiile de la bănci, ci în funcţie de tranzacţiile electronice care au loc în piaţă.
Sistemul este considerat în continuare unul opac, aşa că autorităţile de reglementare au început să impună costuri din ce în ce mai mari pentru tranzacţionarea directă a aurului în încercarea de a împinge vânzătorii şi cumpărătorii pe burse, unde transparenţa este mai mare.
Platforma de tranzacţionare din Londra pentru înfiinţarea căreia insistă Goldman Sachs nu ar fi prima din lume. Cea mai mare bursă a aurului este cea din New York. În schimb, chinezii au înfiinţat la Shanghai un mecanism asemănător cu cel care a existat în Londra din 1919 până anul trecut, în care în care instituţiile financiare sunt cele care dictează preţul de referinţă.
Mutarea tranzacţiilor cu aur pe bursă şi concurenţa dintre actuala platformă din New York şi o eventuală platformă în Londra ar reduce costurile pentru cei care investesc în aur.
JP Morgan şi HSBC consideră însă că varianta cea mai bună ar fi ca piaţa aurului din Londra să îşi păstreze organizarea actuală, iar sistemul de stabilire al preţului de referinţă să devină ceva mai transaparent pentru a reduce presiunea din partea autorităţilor.